Bachweken Lochem weer begonnen

0
(bron: eigenzinniglochem.nl)
LOCHEM – De Bachweken in Lochem zijn vorige week begonnen met ‘Aan de slag met Bach’, waar zo’n 70 mensen stukken uit de Matthäus Passion instudeerden en uitvoerden. Tot en met 6 april staat er nog veel meer op het programma.
.
Dit jaar wordt het 333-ste geboortejaar van Johann Sebastiaan Bach gevierd.  In Lochem wordt de tweede editie van de Bachweken gehouden. Dit gebeurt op verschillende locaties zoals de Gudulakerk, Kapel op ’t Rijsselt in Eefde, Huize Gudula, op de markt en in de winkelstraten. De organisatie is in handen van acht culturele organisaties.
.
Verrassend programma
Naast traditionele klassieke concerten staan er verrassende activiteiten op het programma. Een ligconcert bij kaarslicht waar het publiek naar een orgelconcert van Els Dijkerman kan luisteren in eigen ligstoel of op zelf meegebracht matje. De Gudulakerk heeft vloerverwarming maar er staan ook gewone stoelen klaar.
.
Het geluid van de cello raakt mensen diep en geeft hen een moment van verlichting, afleiding en rust. Mariette Freijzer en René Berman spelen tijdens de Bachweken twee besloten concerten in zorginstellingen. Het derde concert in Huize Gudula is vrij toegankelijk.
.
Voor wie meer over Bach wil weten worden er twee lezingen georganiseerd. Wim Faas geeft een persoonlijk en levendig portret van Bach’s leven en muziek. De tweede lezing gaat over het boek dat voor Bach het belangrijkst was, zijn driedelige bijbel met eigenhandige aantekeningen.
.
Bach in de stad
Muziekvereniging Advendo wil iedereen in aanraking brengen met de prachtige muziek van Bach. Daarom gaan zij met enkele ensembles de stad in om aan het winkelende publiek de muziek van Bach te laten horen. Op het carillon worden stukken uit de Matthäus Passion gespeeld. Heel bijzonder om tijdens het winkelen of bij de groenteman op de markt, naar Bach te kunnen luisteren.
.
Matthäus Passion
Hoogtepunt is de Matthäus Passion. De hoge muzikale standaard waar het Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en het Haags Matrozenkoor voor tekenen en de intieme sfeer en akoestiek van de Gudulakerk maken de Matthäus Passion in Lochem misschien wel tot de mooiste van Nederland.
.
En dat Bach niet altijd ‘zwaar’ hoeft te zal blijken tijdens de concerten ‘Bach met de Franse slach’ in Kapel op ’t Rijsselt en ‘Stoeien met Bach’ in de StadsLounge van Schouwburg Lochem.
.
De Bachweken worden op 6 april afgesloten met BACH2WAYS, een concert van Johannette Zomer en Bart Schneemann. Naast een selectie uit de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo klinkt er nieuw werk van jonge hedendaagse componisten.
Kijk voor meer informatie over de Bachweken en het volledige programma op: www.eigenzinniglochem.nl/bachweken.