Bachweken 2025 officieel van start

0
Blokfluiten waar je je (bijna) achter kunt verschuilen. Links dirigent Norbert Kunst (foto: LochemsNieuws)
Reading Time: 2 minutes

LOCHEM – De Bachweken Lochem 2025 zijn vrijdagmiddag officieel gestart. Tijdens het Bachcafé in het Stadshuus gaf wethouder Michiel Rijsberman het startschot voor de editie die tot Tweede Paasdag duurt. De wethouder benadrukte het belang van kunst voor de samenleving. “Het verbindt en brengt mensen bij elkaar”, zo zei hij.

Rijsberman vertelde dat hij in zijn vorige functie, als gedeputeerde van Flevoland, had gewenst dat de provincie zo’n evenement had gehad. “Ik vind het geweldig dat jullie ‘t in deze gemeente voor elkaar hebben gekregen en het al zo lang volhouden. Veel mensen zetten zich ervoor in en dat leidt duidelijk tot kwaliteit”, aldus de wethouder. Hij kondigde plechtig aan het jaarlijkse bezoek aan de uitvoering van de Mattheüs Passion te verleggen van de kerk van Naarden naar die van Lochem.

Kracht

Voorzitter Boeije Jansen van de Stichting Bachweken Lochem reageerde door te zeggen dat de Bachweken voortkomen uit ‘de kracht van een kleine gemeenschap’. Jansen had in zijn inleiding al veel betrokkenen bedankt voor hun inzet. Hij wees op de dertig onderdelen van de Bachweken die zich de komende weken ontvouwen. Bestuurslid Maarten Delen droeg een verhaal voor waarin – hoe kan het anders – de kijk op Bach centraal stond.

Boeiend was de uitleg van Norbert Kunst over de geschiedenis van de blokfluit. Die zijn er vele soorten en maten. Kunst en twee leden van zijn blokfluitensemble hadden er veel meegenomen. Van een mini-exemplaar, via de overbekende sopraanblokfluit tot enorme basblokfluiten die (letterlijk) het formaat hebben van de pijp van een kerkorgel. Gedrieën gaven ze een korte demonstratie op de allergrootste exemplaren. Het geluid laat zich het best omschrijven als ‘sonoor’. Norbert Kunst is dirigent van de blokfluitensembles Arabesk (Zutphen) en Praetorius (Leiden). Die eerste richtte hijzelf op in 2018. De laatste werd in 1963 opgericht door zijn vader Piet Kunst. Beide ensembles treden op zondag 13 april op in de Gudulakerk.

Programma

Vrijdagavond was er al een openingsconcert in de vorm van een orgelconcert door Els Dijkerman in de Gudulakerk. Op het programma stond ‘Dritter theil der Clavier Übung’, dat J.S. Bach in 1739 publiceerde, toen de 200ste verjaardag van de Reformatie van de stad Leipzig werd gevierd.

Zaterdagavond volgt met ‘Hoezo Bach?!’ meteen een van de hoogtepunten van de Bachweken. Deze muzikale ‘roadtrip’ van altvioliste Esther Apituley, bassist Xander Vrienten, gitarist Marnix Dorrestein en de acterende voormalige nieuwslezeres Noraly Beyer. En zondagmiddag is er een Bachwandeling met Maarten Delen. Dezelfde dag, maar ook op zondag 13 april, geeft Karen Groeneveld een kookworkshop, getiteld ‘Koken met Bach’.

Afgelasting

Het voor dinsdag geplande lecture-recital ‘Bij Bach thuis’ moet helaas worden geschrapt. Jan Kleinbussink – kenner van barok- en renaissancemuziek, maar ook organist, klavecinist en dirigent – had een fietsongeluk en kan niet komen. Hij zou optreden met Joalien van Houten. Zodra Kleinbussink is hersteld wordt dit recital ingehaald onder de vlag van de Stichting Fit-ART (fitart.nl).

Kijk voor alle informatie over de Bachweken op: lochemklassiek.nl