‘Afschot reeën geen zaak van gemeente’

2
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

EEFDE/LOCHEM – In Eefde ontstond op 5 november ophef over een incident met jagers, zo meldde LochemGroen! maandagavond tijdens het vragenhalfuurtje van de gemeenteraad. Een jonge ree vluchtte die dag de tuin in van een woning bij het Eefsche Veld. Het dier bleek op de vlucht voor jagers. 

LochemGroen! stelde hier vragen over aan Marja Eggink. De vragen gingen onder meer over de rol van de gemeente bij onder meer de handhaving. Die blijkt nihil. De provincie bepaalt de aantallen wild die mogen worden afgeschoten en de Wildbeheereenheden (WBE’s) voeren uit en houden de telling bij. Hoeveel dieren door jagers mogen worden geschoten is mede afhankelijk van wild dat ten prooi valt aan het autoverkeer. Dat zijn in de regio aanzienlijke aantallen.

Politie

Als overtredingen worden geconstateerd is de politie de aangewezen instantie om melding maken. De provincie en gemeente hebben geen contact over jacht afschotaantallen, zo bleek uit het antwoord van de wethouder.

In Eefde spraken de bewoners de jagers aan, maar die hoorden niets door hun oordoppen. Ze hadden vooral aandacht voor hun prooi en riepen: ‘Waar is de ree?!” LochemGroen! wees op bordjes die in het voorjaar oproepen tot het niet verstoren van reeën. Volgens fractielid Tjitske Ypma kan daar net zo goed een bordje naast worden gezet met: ‘Want in het najaar worden ze toch afgeschoten’.

2 REACTIES

Comments are closed.