Acht nieuwe namen in gemeenteraad van Lochem

0
Gemeentehuis Lochem (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Acht van de 23 zetels in de Lochemse gemeenteraad worden vanaf 29 maart bezet door nieuwe raadsleden. Twee daarvan maken hun entree dankzij voorkeurstemmen.

Tonnie Verwoerd (GB)
Tonnie Verwoerd van Gemeentebelangen stond negende op de kandidatenlijst van zijn partij. De Harfsenaar – één van de jongeren op de lijst van zijn partij – kreeg zoveel rode stippen achter zijn naam dat hij de nummer 6, Arjan Boeijink verdringt. Verwoerd wordt volgende week donderdag beëdigd. Boeijink komt overigens opnieuw in beeld voor een zetel als Bert Groot Wesseldijk (nummer 2 bij GB) verder mag als wethouder.

Linda Sanders (GL)
Dat geldt ook voor Linda Sanders uit Gorssel. De nummer 5 van de lijst van GroenLinks wipt collega Bernhard Aiking die op de vierde plaats stond. GroenLinks won woensdag een zetel.

Nieuwkomers
De overige 6 nieuwkomers in de raad zijn, Nieuw zijn 8 raadsleden: Hermien Wiselius-Kottelenberg uit Lochem (CDA), Karin ter Maat-Veltkamp uit Harfsen (VVD), Ria Leliveld uit Eefde (VVD), Martine Willems-Beijers uit Lochem (PvdA), Henk van Zeijts uit Eefde (GroenLinks) en Lex de Goede uit Eefde (Meedenken Met Lochem). De namen van alle raadsleden zijn te vinden in de tabel onderaan dit bericht.

D66
Bij D66 – dat van 4 naar 2 zetels ging –  gaat fractievoorzitter Hamp Harmsen het de komende periode doen met Marleen van der Meulen uit Gorssel. Zij is al raadslid en nam in de afgelopen periode tijdelijk het roer over van de toen zieke Harmsen. Van de zittende fractie keren Tanja Pompe (Lochem) en Gerrit Brummelman (Eefde) niet terug. Voor de laatste is dat vrijwillig want hij stond op een onverkiesbare twaalfde plek op de lijst. Tanja Pompe stond derde maar mist de boot door het zeterverlies. De Democraten waren de tweede partij maar gleden af naar plaats zes.

VVD
Bij de VVD is de helft van de vierkoppige fractie nieuw. Karin Veltkamp uit Harfsen en Ria van Leliveld uit Eefde zijn de nieuwe gezichten. Fractievoorzitter Erik Haverkort (Eefde) en Eric Jan de Haan (Lochem) zorgen voor de routine en het ‘geheugen’ van de fractie. Hennie van der Most en Jan Beltman verlaten de raad.

CDA
Bij het CDA zijn de druiven zuur voor de Larense melkveerhouder Erik Hoentjen. Het zittende raadslid stond op een vrij veilig gewaande vierde plaats maar door het verlies van 1 zetel moet hij het veld ruimen.

Opkomst
Er gingen woensdag 17.553 kiezers naar de stembus. Het opkomstpercentage, dat woensdagavond bij de voorlopige uitslag boven de 65 % uitkwam blijkt toch wat lager uit te vallen. Met 64,47% valt het nipt lager uit dan de 64,79% van 2014. Landelijk was de opkomst ongeveer 55%.

Raadgevend Referendum
In de gemeente Lochem stemde 56,05% voor en 43,95% tegen de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017. Het raadgevend referendum trok met een opkomst van 61,1 % iets minder kiezers dan de gemeenteraadsverkiezingen.

Officiële verkiezingsuitslag
Deze informatie is nog steeds voorlopig. Vrijdag (23/3) om 10:00 uur stelt het gemeentelijk stembureau de officiële uitslag vast tijdens een openbare zitting. Dit is in het
gemeentehuis aan de Hanzeweg 8 in Lochem. Het proces-verbaal wordt na vaststelling gepubliceerd op www.lochem.nl

De raadsleden per partij staan in dit overzicht. (scroll naar beneden voor nog een tabel):

Hieronder nogmaals de uitslag. Het aantal stemmen per partij vertoont kleine verschillen met de voorlopige uitslag van woensdagavond laat. Tot verschuivingen in zetels leidt dit niet.

Uitslag Lochem (bron: gemeente Lochem)