5de Blues Rond de Kerk op 29 juli

0
Phil Bee's Freedom (foto: PR)

LOCHEM – Op de Kleine Markt wordt dit jaar, op 29 juli, alweer voor de vijfde keer Blues Rond de Kerk gehouden. Drie bands op het buitenpodium en een afterparty in café In den Olden Keijzer staan op het programma. The Bössels, This Apple Blues en Phill B’s Freedom zijn de bijhorende namen, in volgorde van optreden.

Phil Bee
Phil Bee is de artiestennaam van Philippe Bastiaans. Hij werd eind 1958 geboren in Jemappes in het zuiden van België maar groeide op in Nederland. Hij werd in 1993 leadzanger van de landelijk bekende band D-Train. Daarna was hij de voorman van Doctor Rhythm. Net na de eeuwwisseling begon Phil B aan het soloproject ‘The Hendrix Files’, een hommage aan Jimi Hendrix.

Akkerman
Tussen 2003 en 2007 was hij vaak op de (festival)podia te vinden als vocalist in de band van Jan Akkerman. In diezelfde periode vormde Phil zijn eigen band Phli Bee and the Buzztones. Deze werd op basis van een eerste demo al geboekt voor North Sea Jazz in 2004. De band bracht twee albums uit.

King Mo
In 2008 vormde hij de band King Mo waarmee zo ongeveer op alle bluesfestivals in Nederland en België speelde, waaronder Ribs ‘& Blues in Raalte. Ook won de band enkele internationale prijzen.

Twee gitaristen
Wat opvalt aan Phil B’s Freedom is de aanwezigheid van twee uitstekende gitaristen – waaronder de ook onder eigen naam heel bekende John F. Klaver – en de ‘vette’ sound van een Hammondorgel. Onmiskenbaar blues maar tegelijk dampend en swingend door duidelijke invloeden van soul en funk. En natuurlijk de unieke stem van Phil B, die goed was voor vier nominaties in vijf jaar in de categorie ‘beste zanger’ bij de Dutch Blues Awards. In 2015 won hij die prijs.

Het dreigt een erg dansbare versie van Blues Rond de Kerk te worden.

This Apple Blues
Soulvolle funky blues in combinatie met heerlijk swingende uitvoeringen van Delta blues classics. Die zin komt van de website van This Apple Blues. En dat dekt de lading inderdaad. Deze band – met roots in Raalte – is dan ook een uitstekende warming-up voor de hoofd-act die ook al zo swingt. Het dreigt een erg dansbare versie van Blues Rond de Kerk te worden.

Lees verder onder de foto…

This Apple Blues (foto: PR)

 

The Bössels (foto: PR)

The Bössels
The Bössels is een band die zichzelf aanprijst als ‘southernboogiebluesbende’. Het repertoire is stevig en zoals de naam al doet vermoeden draait het vooral om southern rock en blues. Voorman is zanger/gitarist Rick Manuel uit Diepenheim, die eerder in de band Fratsen speelde, met zijn bekende broer André. Bassist Bert ‘Qbus’ van Dijk uit Vorden is geen onbekende in de regionale en Lochemse popscene. Rick en Bert speelden eerder samen in de Chess Bluesband.

De ‘afterparty’ wordt gehouden bij café In den Olden Keijzer. Daar treedt Big Bo op (foto hieronder). Dat is de artiestennaam van Bo Brocken, winnaar van de Dutch Blues Challenge in 2015.

Info:
Blues Rond de Kerk: zaterdag 29 juli. Kleine Markt/Bierstraat Lochem, 20.00 uur. Toegang gratis.

Big Bo (foto: PR)