‘Besluit om geen besluit over gokhal te nemen’

1
Foto ter illustratie (bron: pixabay.com)

LOCHEM – Het lijkt erop dat de gemeenteraad binnenkort een officieel besluit gaat nemen waarin staat dat het geen besluit wil nemen over het toestaan van een eventuele speelautomatenhal in de gemeente. Er komt in dat geval geen verordening op basis van de Wet op de kansspelen. Dat betekent dat de burgemeester geen vergunning kan verlenen voor een gokhal.

In 2005, kort na de fusie met de gemeente Gorssel, werd ook al eens besloten geen verordening op te stellen. Maar ongeveer een jaar geleden droeg de gemeenteraad het college via een motie van CDA, GB en VVD op om de voor- en nadelen van zo’n verordening te onderzoeken en voor te leggen aan de raad.

Informatie
Dit leidde afgelopen januari tot een informatiebijeenkomst voor raadsleden. Daar kwamen een ondernemer uit de gokbranche, Tactus Verslavingszorg, een vertegenwoordiger van de gemeente Deventer en de Stichting Anonieme Gokkers Omgeving Gokkers (AGOG) aan het woord.

Ook werden toen de voor- en nadelen met de raad gedeeld. Naast de kans op verslaving bij daarvoor gevoelige personen was een conclusie dat het opstellen van een verordening veel ambtelijke inzet en tijd zou kosten. De kans dat zo’n verordening nooit of slechts heel weinig nodig is, is evident.

Verslaving
Een argument om geen speelautomatenhal te willen in Lochem is dat zo’n 12,5% van de bezoekers van gokhallen problematisch speelgedrag vertonen. Ter plekken krijgen ze daar niet of nauwelijks informatie over.

De betrokken bedrijven grijpen ook zelden in als ze merken dat een klant verslaafd raakt aan het gokken. Dit kan leiden tot problemen als isolement en ruzie, nalatigheid bij afspraken, verslavingsgedrag, ontwenningsverschijnselen, schuldenproblematiek, depressiviteit en verwaarlozing. Daarmee komt vaak ook de omgeving, zoals het gezin, in de problemen.

In ernstige gevallen ontstaat er ook maatschappelijke overlast, zoals criminaliteit als gevolg van schulden.

Uitstraling
Het college van B&W vindt dat een speelautomatenhal geen positieve bijdrage levert aan de uitstraling van Lochem. De gemeente moet het hebben van toeristen die de rust en het landelijke karakter waardeert, alsmede de dorpen en de historische kern van Lochem. Een automatenhal past niet in dat beeld, vindt het college.

Als de raad het voorstel aanneemt kan een vergunningaanvraag worden afgewezen.

Maandagavond heeft de gemeenteraad deze kwestie besproken. Daarbij tekende zich een meerderheid af voor het raadsvoorstel dat pas later in stemming wordt gebracht.

1 REACTIE

Comments are closed.