Zware kritiek op besluit provincie over Windpark Papenslagweg

0
Windmolen (foto: pixabay.com)

LOCHEM – Vlak voor Kerst werden de omwonenden van Plan Windpark Papenslagweg opgeschrikt door het nieuws dat de Provincie Gelderland de procedure voor dit beoogde plan toch gaat opstarten. Omwonenden, in de zowel de gemeente Lochem als Hof van Twente, gingen er tot dat moment vanuit dat het eerdere besluit van de Provincie, om het Principeverzoek van de initiatiefnemers aan te houden, overeind zou blijven.

Lees HIER een eerder bericht over het besluit van de provincie om het windpark in procedure te nemen…

Bij Stichting Slagkracht, opgericht door en voor omwonenden, kwamen talloze reacties binnen variërend van verontwaardiging, boosheid, ongeloof, frustratie en teleurstelling. Ongeloof, omdat er toch een reële kans bestaat dat er 3 grote windturbines komen in landschappelijk waardevolle gebied. ‘Eén van de weinige plekken waar het nog ruim, stil en echt donker is. De impact van turbines van 280 meter hoog is op zich al enorm en qua impact nog grotendeels onbekend’, zo laat de stichting weten in een schriftelijke reactie.

Industrieterrein

De bijbehorende logistieke voorzieningen, beveiliging en verlichting van een windpark zouden van het landelijk gebied een heus industrieterrein maken, zo vinden omwonenden.
Er is verder grote onrust over de gezondheidsrisico’s voor omwonenden. ‘Initiatiefnemers en overheden schermen met een RIVM-onderzoek dat zou aangeven dat deze risico’s er niet zijn. Voortschrijdend inzicht vertelt echter een heel ander verhaal en signalen daarvan lijken bij de overheid bekend’, zo is te lezen in de reactie.

Omwonenden vrezen onder meer voor de gevolgen van laag frequent geluid door windturbines. Onderzoek (van onder meer Bellut-Staeck) wijst erop dat ultrasoon en laagfrequent geluid de celwanden beschadigt en onder andere stoornissen in de stofwisseling veroorzaakt. Meerdere huisartsen hebben al aan de bel getrokken en de bekende arts Diederik Gommers haalde recentelijk flink uit naar het RIVM. Factsheets van de Rijksdienst bevatten uitspraken die volgens hem ‘wetenschappelijk discutabel’ zijn. “Doe het op eerlijkheid of beter onderzoek”, stelt Gommers in De Telegraaf.

Weerstand

Er bestaat grote weerstand richting initiatiefnemers Pure Energie (45%) en lokale initiatiefnemers Lochem Energie (45%) en Walow BV (10%). De initiatiefnemers geven de gemeente Lochem in de ogen van de tegenstanders niet de gelegenheid om eigen beleid voor grootschalige inzet van wind-op-land te ontwikkelen en te wachten op landelijke normen. ‘Het proces wordt ontregeld door afwisselend gemeente en provincie te bestoken met procedurele verzoeken en te dreigen met juridische stappen’, aldus de omwonenden.

Zij kijken met verbazing en scepsis naar het herhaalde aandringen van Pure Energie om
deel te nemen aan de omgevingsraad. Die is ruim 2 jaar geleden al opgestart, maar omwonenden zijn daar één voor één al vrij snel uitgestapt omdat men een grote dominantie ervoer van initiatiefnemers. Van de omgevingsraad verwachten omwonenden dan ook niets.

Naoberschap

Richting de twee agrarische ondernemers, die volgens omwonenden niet alleen jaarlijks per turbine grote vergoedingen ontvangen, maar ook voor 10% deelnemen in het project, bestaat grote teleurstelling. ‘Sociale ontwrichting is al merkbaar. Grondeigenaren zijn buren, collega’s en vrienden. Dat is een complex verhaal, waar omwonenden liever niet teveel over kwijt willen, maar het is duidelijk dat het gekoesterde ‘noaberschap’ onder druk staat’, zo luidt een passage uit de verklaring van Slagkracht.

Zoals al eerder duidelijk werd, bestaat er boosheid richting LochemEnergie. De energiecoöperatie neemt voor 45% deel aan het project. De omwonenden stellen: ‘Eén van de doelstellingen van LochemEnergie is cohesie bevorderen tussen inwoners van Lochem, maar door dit initiatief komen groepen inwoners en zelfs leden van Lochem Energie tegenover elkaar te staan. Er is ook boosheid over het feit dat Lochem Energie de indruk wekt dat ze lokaal eigendom en participatie realiseert in Lochem. Dat lijkt beslist niet waar. Mensen buiten Lochem en zelfs bedrijven kunnen lid zijn of lid worden en omwonenden worden genegeerd.’

Niet lokaal

De omwonenden veronderstellen dat de energie, die door de 3 grote windturbines moet worden opgewekt, niet lokaal gebruikt kan worden maar het net opgaat en nationaal of internationaal verhandeld wordt. En ze stellen verder: ‘Door te participeren in het plan voor nieuwe windturbines bij Deventer gaat de ‘lokale club’ over gemeente- en provinciegrens heen. Het vroegere lokale idealisme lijkt te zijn verdwenen.’

Omwonenden hebben ook al zware kritiek op het advies van de Commissie Rechtsbescherming van de Provincie Gelderland en ook op het daardoor genomen besluit van Gedeputeerde Staten van de Provincie om akkoord te gaan met het principeverzoek van de initiatiefnemers. Ze vinden dat de tot dusver genomen stappen van initiatiefnemers het democratisch proces hebben ontregeld. Gemeente en Provincie zijn met principeverzoeken onder oneigenlijke druk gezet, zo vinden ze.

Bezwaarschriften

Door diverse omwonenden en door Stichting Slagkracht worden daarom op korte termijn
bezwaarschriften tegen de Commissie Rechtsbescherming en de provincie ingediend en wordt daar zo nodig juridisch vervolg aan gegeven, zo laat men weten. Ook onderzoekt Stichting Slagkracht de mogelijkheid tot aansprakelijkheidstelling. “Het zal niet eenvoudig worden en het lijkt een ongelijke strijd, want we beschikken niet over professionals en middelen, zoals Pure Energie en Lochem Energie, maar Stichting Slagkracht gaat
ervoor!” aldus woordvoerder Sonja Hottenhuis van Stichting Slagkracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here