LOCHEM – Het Windpark Papenslagweg houdt omwonenden aan zowel de Lochemse als de Markelose kant van de gemeentegrens al geruime tijd bezig. Maandagavond liet een aantal insprekers opnieuw van zich horen. Met name de zorgen over hun participatierechten kwamen daarbij naar voren. Dat het zogeheten bevoegd gezag momenteel bij de provincie ligt schept afstand. Dat vindt de provincie overigens zelf ook. De gemeente moet aan een aantal voorwaarden voldoen om het gezag over te kunnen nemen.
Dit bericht behoeft een ongebruikelijke inleiding: Uw verslaggever kon niet fysiek aanwezig zijn bij de vergadering, maar volgde deze via de livestream. Door technische problemen in het gemeentehuis was er deels helemaal geen geluid en deels heel slecht geluid. Ook de gebruikelijke beeldvoering ontbrak, waardoor niet altijd duidelijk was wie precies aan het woord was. Dit verslag mist daarom enige details.
Participatie
Twee vertegenwoordigers van de Provincie Gelderland waren aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Het ging om ambtelijke vertegenwoordigers die procedurele toelichting konden geven, maar zich inhoudelijk op de vlakte moesten houden. De insprekers zitten vooral met vragen over hoe het participatietraject is geregeld nu de provincie het principeverzoek van de initiatiefnemers van het windpark in behandeling heeft genomen. De provincie wilde dat aanvankelijk niet, maar hiertoe eind vorig jaar gedwongen door de commissie Rechtsbescherming.
De provincie start nu met allerlei onderzoeken naar de mogelijke effecten van hoge windturbines op de omgeving. Omwonenden vrezen die effecten. Maandagavond liepen de kwalificaties uiteen van ‘negatief voor de leefomgeving’ tot ‘onleefbaar’. Een belangrijke vraag van de insprekers was ook hoe zij bij de zaak betrokken blijven, anders dan via de door de initiatiefnemers opgetuigde omgevingsraad. Die wordt door hen niet vertrouwd. Een inspreker zei dat dat zitting nemen in de omgevingsraad mogelijk wordt opgevat als instemming met de plannen.
Overnemen
De provincie liet maandagavond weten veel belang te hechten aan participatie in de eerste fase. De gemeente wil het heft liefst zo snel mogelijk in handen nemen, maar de provincie moet wel een besluit nemen op het principeverzoek. Dit gaat gepaard met onderzoeken naar veel facetten. Dit kan volgens de woordvoerder zomaar anderhalf jaar in beslag nemen.
Er was de afgelopen weken nog contact tussen het college en gedeputeerde Ans Mol. Die laatste wil garanties dat de gemeente de zaak ‘voortvarend oppakt’. Die heeft te maken met de eerdere mededeling van de gemeente dat het met het opstellen van beleid voor grootschalige windprojecten wil wachten tot nieuw landelijk beleid er ligt. Dat wachten mag niet volgens de wet.
Voortvarend
In een recente brief aan de gedeputeerde laat het Lochemse college weten dat het de ontwikkeling van gemeentelijk beleid inderdaad voortvarend wil oppakken. Het gaat er nog wel even om of de definitieve vaststelling van dat beleid wél mag wachten tot de landelijke richtlijnen bekend zijn. De kans wordt overigens steeds groter dat beide tijdlijnen dichtbij elkaar komen.
De landelijke regels worden naar verwachting in de loop van dit jaar officieel naar buiten gebracht en de ontwikkeling van gemeentelijk beleid kost ook de nodige tijd. Complicerende factor is dat ook in Den Haag nog hevig wordt gediscussieerd over bijvoorbeeld de minimale afstand van windturbines tot omliggende bebouwing. De opvattingen hierover lopen nogal uiteen.