Zorggroep Marga Klompé overvallen door plek op lijst inspectie

0
Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid

LOCHEM/GROENLO – De vermelding op de lijst met 150 verpleeginstellingen die onder toezicht staan of stonden van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kwam voor de Stichting Zorggroep Marga Klompé als een donderslag bij heldere hemel. De instelling, waar onder meer De Hoge Weide in Lochem onder valt – zegt al in januari te zijn vrijgepleit door de inspectie. LochemsNieuws berichtte gisteren over de plaatsing op de lijst.

SZMK staat op de lijst met een categorie-3 vermelding hetgeen inhoudt dat de inspectie wacht op een verbeterplan. Aan de hand daarvan zou dan worden bekeken op het verscherpt toezicht kan vervallen.

Onduidelijk
Volgens communicatiemedewerker Mariska Holwerda van SZMK is zelfs niet duidelijk om welke locatie het precies gaat, maar vermoedelijk is dit niet De Hoge Weide. De inspectie kon daar in eerste gesprekken ook niet direct een antwoord op geven. Dat lukt vermoedelijk pas volgende week.

Verrassingsbezoek
Holwerda bevestigt dat een van de verpleeghuizen vorig jaar onder toezicht heeft gestaan. ,,Dit gebeurde vorig jaar na een verrassingsbezoek van de inspectie op een van onze locaties. Dat was in juni. Daar werden toen enige verbeterpunten geconstateerd en die hebben we aangepakt. We hebben daar in december verslag van gedaan richting inspectie en in januari kregen we een brief dat we aan de normen voldoen.”

Holwerda wil niet zeggen op welke locatie het verrassingsbezoek plaats heeft gehad omdat die locatie anders nodeloos negatief in de publiciteit komt.

Categorie 4
Gezien de lezing van de instelling zelf zou SZMK dus op de lijst moeten voorkomen met een categorie-4 vermelding. Dat is de categorie van verpleeghuizen die onder toezicht hebben gestaan maar waar de inspectie oordeelde dat alles weer in orde is.

Pas volgende week komt er dus meer duidelijkheid of SZMK daadwerkelijk onrecht is aangedaan.