Wethouder: ‘Dreigend tekort vaccinatiepersoneel speelt hier niet’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Het dreigend tekort aan vaccinatiepersoneel – landelijk zo’n 6.000 mensen – speelt niet in de regio Noord- en Oost-Gelderland van de GGD. Dat zei wethouder Henk van Zeijts maandagavond naar aanleiding van vragen van de VVD. Er zijn voldoende vastgelegd voor de komende maanden. “We hoeven ons daarover geen zorgen te maken”, aldus de wethouder.

Namens de VVD vroeg Ria Leliveld ook naar cijfers voor de gemeente Lochem. Ze wilde onder meer weten hoeveel mensen in de gemeente al gevaccineerd zijn. Zulke cijfers zijn echter alleen regionaal bekend. In de GGD-regio waren op 2 mei 50.000 mensen volledig gevaccineerd. Nog eens 95.000 mensen hebben hun eerste prik gehad. Op een inwonertal van 830.000 komt dit neer op 17,5 procent. Het is aannemelijk dat eenzelfde percentage Lochemers één of twee keer is geprikt. Omdat het momenteel hard gaat met het aantal gezette prikken is het percentage momenteel alweer een stukje hoger.

Locaties

De cijfers per gemeente ontbreken omdat vaccinatie op verschillende locaties plaatsvindt en in het geval van Lochem zelf altijd buiten de gemeentegrenzen. De inwoners gaan naar Zutphen, Borculo, Markelo of zelfs nog verder, naar Doetinchem, Lichtenvoorde of Almelo. Vaak wordt tijdens het maken van een afspraak een plaats en tijd gekozen die de beller het beste uitkomt.

Rol gemeente

Van Zeijts vertelde verder dat de gemeente een beperkte rol speelt bij de uitvoering van de vaccinatiecampagne. Formeel is de gemeente opdrachtgever voor de GGD maar met de uitvoering is er geen bemoeienis. Wel helpt de gemeente eventueel huisartsen die betrokken zijn van de vaccinatie met het vinden van een geschikte ruimte als de eigen praktijk ongeschikt is. Een aantal Lochemse huisartsen gebruikte eerder de hal van tafeltennisvereniging De Toekomst.