Waterschap pompt weer water van kanaal naar Berkel

0
De pomp die water van het kanaal naar de Berkel brengt (foto: Jan van Londen)

LOCHEM – Het Waterschap Rijn en IJssel is weer begonnen met het pompen van water van het Twentekanaal naar de Berkel. Bij de stuw bij de Hanzeweg en de passantenhaven is, net als vorig jaar, een pompinstallatie geplaatst. De opnieuw toenemende droogte maakt het noodzakelijk.

De Achterhoek verdroogt weer in hoog tempo. De verdamping is hoog en er valt geen regen. Het neerslagtekort  is twee keer zo hoog als normaal voor deze tijd voor het jaar. We kregen tot nu toe zo’n 200mm minder regen dan waar we ‘recht’ op hebben in een normaal jaar.

Grondwater

De grondwaterstand is nog niet hersteld van de enorme droogte van 2018. Het waterschap spreekt van ‘een kwetsbaar watersysteem dat weinig kan hebben’. Daarnaast zorgt de opwarming en de afname van de hoeveelheid water ook voor andere bedreigingen, zoals het ontstaan van blauwalg. In Zutphen bestaat een verdenking van botulisme.
Meer informatie en een kaart over de aanwezigheid van blauwalg is te vinden op een speciale pagina op de website van het waterschap.

Vissen

Ook vissen kunnen in de problemen raken als het water opwarmt en de kwaliteit ervan terugloopt. Samen met hengelsportverenigingen bekijkt het waterschap waar nodig of vissen moeten worden overgezet in beter water. Wie dode waarneemt wordt verzocht dit te melden bij het waterschap via telefoonnummer: 0314 36 93 69.