LOCHEM/DEN HAAG – Het kan niemand zijn ontgaan: Defensie schaalt op en heeft daarom behoefte aan meer ruimte voor personeel en materieel, op de grond en in de lucht. Vrijdag (23/5) zijn de uitkomsten van onderzoek naar geschikte locaties voor in totaal 57 ruimtebehoeften. De gemeente Lochem krijgt te maken met een luchtroute voor zogeheten cargo-drones, een laagvliegroute voor helicopters en een mogelijke landingsplaats voor helicopters op het Groote Veld (Sluitdijk).
De route voor cargo-drones loopt langs Vorden en Lochem en verbindt de vliegbases Deelen en Twente met elkaar. Het gaat om grote drones die materieel kunnen vervoeren als dat over de weg niet mogelijk. Ze worden op afstand bestuurd en vliegen op een hoogte van tussen 460 en 1.200 meter. De corridor, die dus ook langs Lochem loopt, moet vrij van obstakels zijn. Wat precies de consequenties zijn blijkt niet heel duidelijk uit de gepresenteerde plannen. Er is sprake van: ‘Op de momenten dat Defensie de vliegroutes voor de drones gebruikt, moeten andere luchtruimgebruikers daar rekening mee houden. Daarbuiten kunnen andere luchtruimgebruikers door de vliegroutes vliegen.’
Laagvlieggebied
Bijna de hele Achterhoek wordt laagvlieggebied voor helicopters. De voorkeursvariant omvat echter alleen het oostelijk deel van de gemeente Lochem. Gorssel, Eefde en Epse vallen er net buiten. De Achterhoek, met een klein deel van Zuid-Twente, is de grootste van acht nieuwe laagvlieggebieden. In totaal komen er dan 20 van zulke gebieden in Nederland. De verwachte 2.500 vliegbewegingen van helicopters worden verdeeld over deze gebieden.
De landingsplaats voor heli’s aan de Sluitdijk wordt maximaal 150 keer per jaar gebruikt, zo blijkt uit cijfers van Defensie. Het behoort daarmee tot de minst intensieve locaties in het land. Het Groote Veld is als al sinds jaar en dag oefenterrein van Defensie en daar verandert – buiten de landingsplaats – niets aan.
Zienswijze gemeente
Uit de plannen van Defensie blijkt dat de grootschalige munitieopslag – waarvoor eerder ook Toldijk in de gemeente Bronckhorst in beeld was – in principe in Staphorst komt. En eerder werd al bekend dat Lelystad de plek wordt waar jachtvliegtuigen worden gestationeerd. Voor een terrein om met explosieven te trainen heeft Defensie nog geen geschikte plek gevonden.
Het college van Lochem wil aansluiten bij de zienswijze van de provincie Gelderland en de aanvullende zienswijze van de Regio Achterhoek. Deze worden in juni gezamenlijk voorbereid. Lochem overweegt daarnaast een eigen zienswijze in te dienen, in overleg de gemeente Bronckhorst, over de helikopterlandingsplaats Groote Veld. Het college zegt het ontwerpplan van Defensie eerst nader te bestuderen.
Reageren
Defensie houdt de komende tijd meerdere digitale en fysieke informatiebijeenkomsten. Van 28 mei tot en met 9 juli kan iedereen op het Ontwerp NPRD (Nationaal Programma Ruimte voor Defensie) en milieueffectenonderzoek reageren door een zienswijze in te dienen. Dat kan via www.nprd.inspraak.defensiedichtbij.nl. Via deze link zijn beide documenten ook te downloaden.
Eind dit jaar wil Defensie het programma vaststellen.

