Waarschuwing voor inbrekers tijdens feestdagen

0
(foto: pixabay.com)

LOCHEM – De politie en de gemeente Lochem roepen op tot extra waakzaamheid tijdens de feestdagen. Dit in verband met een piek in het aantal inbraken. In december waren het in de gemeente al 13, plus 5 pogingen.

‘Traditie’
Volgens burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve lijkt een inbraakpiek een nieuwe kersttraditie te zijn. ,,In straten waar de afgelopen periode is ingebroken heeft de politie daarom een brief met tips verspreid. Deze brief wordt ook verspreid via Burgernet-mail. Beheerders van BuurtWhatsApp-groepen en beheerders van websites en (social) media hebben we ook benaderd. Deel de tips in uw omgeving en help een inbraakpiek te voorkomen”, aldus de burgemeester.

Tijdschakelaar
Mensen wordt geadviseerd om de buren te laten weten dat ze niet thuis zijn zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden. Een tijdschakelaar op verlichting wekt de suggestie dat er iemand thuis is. Verder luidt het advies om te zorgen voor goed hang- en sluitwerk en buitenverlichting.

Social media
Verder is het niet handig om via social media te laten weten dat men niet thuis is. En ook in deze periode moeten mensen alert zijn op babbeltrucs aan de deur.

Bel 112
Iedereen die iets ziet in de buurt en dit niet vertrouwd kan bellen met 112. Een goed signalement van verdachte personen is dan van belang. Het noteren van kentekens, kleding en opvallende kenmerken van verdachte personen kan de politie helpen. Ook bij twijfel is het goed om 112 te bellen. De politie zal in veruit de meeste gevallen binnen 10 minuten ter plaatse zijn.

WhatsApp
Uiteraard is het melden van verdachte situatie via de BuurtWhatsApp een goed idee, maar pas nadat 112 is gebeld.

Tips om het risico op woninginbraken te verkleinen zijn te vinden op maakhetzeniettemakkelijk.nl