Vrijwilligers gezocht voor vleermuiswerkgroep Lochem

0
Een vleermuizenkast aan een beukenstam. Archieffoto: Jan van Londen

LOCHEM – De gemeente Lochem en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen een vleermuizenwerkgroep oprichten en zoeken hiervoor vrijwilligers. De gemeente kent een groot aantal vleermuizen en vleermuissoorten. De ambitie is om de beschermde dieren te helpen via het ophangen van 660 vleermuiskasten in de komende 2 jaar.

Vleermuizen zijn nuttig omdat ze veel insecten vangen. Ze hebben echter te weinig goede verblijfplaatsen. De kasten moeten worden opgehangen aan laanbomen in het buitengebied. Het werk moet het komende najaar beginnen. Gezocht worden handige mensen die willen helpen. Een ecoloog begeleidt de vrijwilligers.

Cursus

De inzet wordt voorafgegaan door een cursusbijeenkomst waarbij de deelnemers veel praktische informatie krijgen over vleermuizen en over het ophangen van de kasten. Ook is er aandacht voor veilig werken, bijvoorbeeld over het veilig plaatsen van een ladder.

In het voorjaar maken de vrijwilligers een ronde langs de kasten om te controleren of deze nog in goede staat zijn. In een volgende cursusbijeenkomst wordt geleerd hoe je vleermuissoorten kunt herkennen. Wie dit interessant vindt kan daarna helpen bij het onderzoek naar het gebruik van de kasten door vleermuizen.

Informatieavond

Voor mensen die geïnteresseerd zijn wordt op dinsdag 30 augustus een informatiebijeenkomst gehouden. Deze vindt plaats bij camping Domein Groot Besselink aan de Lage Lochemseweg 31c in Almen. De bijeenkomt begint om 19.30 uur.

Aanmelden is noodzakelijk. Dit kan via DEZE link.