VPRO Tegenlicht Meetup in Stadshuus in Lochem [video]

0

LOCHEM – Het VPRO tv-programma Tegenlicht houdt na de uitzendingen zogeheten meetups in het hele land waar mensen verder praten over het onderwerp dat centraal stond. Deze Tegenlicht Meetups komen naar Lochem. Op 28 januari wordt in het Stadshuus (na)gepraat over ‘Hoe duur is de natuur?’.

Het draait om de vraag hoe je een toekomstbestendig scenario voor natuurbehoud en –beheer. kunt realiseren. Zo komt een praktijkvoorbeeld uit de Verenigde Staten naar voren. Daar heeft de nationale tegenvoeter van onze Vereniging Natuurmonumenten de samenwerking met banken en financiële instellingen gezocht. Die gaan nu het jaarlijkse ‘financieringstekort’ van de natuur wegwerken. Gaat dat ten koste van iets, en wat is het rendement?

Natuurwaarde
Ook in Nederland wordt op dit moment door Universiteit Wageningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek de waarde van de Nederlandse natuur tot op de vierkante meter in kaart gebracht. Hierbij wordt de monetaire waarde toegekend die de natuur voor de mens heeft, bijvoorbeeld via toerisme, recreatie of landbouw. Maar hoe bepaal je de prijs van ‘natuurlijk kapitaal’? Zal het ‘natuurboekhouden’ de belangrijkste waarde toekennen aan andere zaken dan natuur pur sang? De uitdaging: hoe we onszelf van aloude heersers over de natuur omscholen naar dienstbare beheerders die opkomen voor mens én natuur.

Uitzending bekijken

De eerste meetup in Lochem gaat over een Tegenlicht-uitzending van 19 november. Deze is in z’n geheel te bekijken via DEZE link. De video bij dit artikel bevat slechts een kort fragment.

Aanmelden

Wie wil meepraten kan op maandag 28 januari tussen 19.30 en 22.00 uur terecht in het Stadshuus. De entree is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. De organisatoren willen graag inzicht krijgen in hoeveel mensen ze kunnen verwachten. Daarom is aanmelding gewenst. Dit kan via DEZE LINK.

Meer informatie is te vinden op DEZE Facebook-pagina.

Meer Meetups
Het is de bedoeling om vaker Tegenlicht Meetups te houden in Lochem. De komende maanden komen er neuwe afleveringen op tv over onder meer de
Chinese dollar als reservemunt, de toepassing van waterstof en gender.