Vliegtuigwrak Scheuterdijk Eefde in november geborgen

0
Een jachtbommenwerper van het type Hawker Typhoon zoals bij Eefde is neergestort

(dit bericht is afkomstig van onze mediapartner LokaalGelderland)
EEFDE – Het vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog dat in een landbouwperceel aan de Scheuterdijk in Eefde ligt, wordt in november geborgen. Aan boord bevinden zich mogelijk de stoffelijke resten van de Engelse piloot.

Dit heeft de Lochemse burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve laten weten. In september wordt een informatieavond gehouden over de aanstaande operatie.

Piloot

In het wrak van de Hawker Typhoon bevinden zich mogelijk nog de stoffelijke resten van piloot Flight Sergeant W.R.S. Hurrel. In april ging de gemeente akkoord met de berging, mede als eerbetoon aan de omgekomen piloot en zijn nabestaanden. Ook de grondeigenaar geeft zijn volledige medewerking.

Berging

Defensie heeft enige tijd geleden al uitgebreid onderzoek gedaan naar de crash. Tot op de dag van vandaag wordt de piloot vermist. Op 26 september 1944 ging het mis. De Slag om Arnhem liep ten einde en de geallieerden waren actief op het land en in de lucht. Een aanval van een Duits jachtvliegtuig bracht het Britste vliegtuig naar beneden.

Informatieavond

Dinsdagavond 3 september is er een informatieavond. Daar wordt uitgelegd hoe het vliegtuig uit de grond gehaald zal worden. De berging wordt betaald uit het programma berging vliegtuigwrakken van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dit programma start in september en mikt op de berging van 3 wrakken per jaar. Eefde is dus één van de eerste projecten in dit kader.