Viverion krijgt keurmerk van kwaliteitscentrum huursector

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/LAREN – Woningcorporatie Viverion mag 2 jaar lang het keurmerk KWH-Huurlabel voeren. KWH staat voor Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector. Deze organisatie houdt maandelijks steekproeven onder 1000 van de in totaal 5500 huurders van de woningstichting. Omdat het rapportcijfer dat deze huurders geven boven de 7,5 is gestegen is het keurmerk verleent tot maart 2023.

Viverion kreeg een 7,6 over 2020. In 2019 was dit nog een 7,5 en het jaar daarvoor een 7,4. De steekproeven onder verhuurders leren dat 91 procent van hen tevreden is. De waardering steeg op alle fronten maar daalde als het gaat om de het onderhoud van woningen. Viverion zegt dat verhoging van het rapportcijfer niet vanzelfsprekend is maar onderdeel van een meerjarentraject.

Stapsgewijs

Manager Wonen Tanja Paffen van Viverion: “We streven naar een stapsgewijze verbetering van het totaal van de dienstverlening. Dat betekent: op veel onderdelen voortgang boeken. Op 5 van de 6 onderdelen is dat goed gelukt. Na een jaar dat door corona soms lastig was, zijn we daar erg blij mee. Het is een ontwikkeling die we willen en kúnnen waarmaken.”

Uit de onderstaande tabel is af te leiden hoe Viverion scoort op diverse onderdelen:

(Bron: KWH)

Imago

De beoordeling komt van mensen die al huurder zijn en die dus – recent of al lang geleden – met succes meedongen naar een woning in de sociale huursector. Dit staat in schril contrast met hoe buitenstaanders reageren als het over Viverion gaat. Onder hen is nog veel imagowinst te behalen al geldt dat vermoedelijk voor bijna alle woningcorporaties.

Onder meer bij berichten zoals deze verschijnen op sociale media steevast slechte verhalen en boze reacties. Dit zijn vaak dezelfde en ze zijn meestal ‘van horen zeggen’. Zo willen boze tongen dat je jaren op een huurwoning moet wachten. De cijfers wijzen uit dat dit niet zo is, al lijkt de vraag naar eengezinswoningen toe te nemen. Dit blijkt uit de grote aantallen gegadigden die mee loten. De redactie heeft hierop alleen zicht in de gemeente Lochem. Viverion is ook actief in andere gemeente.

Over KWH

Het KWH-Huurlabel kwaliteitskeurmerk wordt uitgegeven door de onafhankelijke vereniging
Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector, hét landelijke kwaliteitscentrum voor en door woningcorporaties. Jaarlijks wordt van 130.000 huurders van bijna 150 corporaties gevraagd wat zij vinden van de dienstverlening van hun corporatie.