Vertrekkend PvdA-raadslid Ruben Otemann kijkt niet om in wrok

0
Ruben Otemann (foto: PvdA Lochem)

LOCHEM – Ruben Otemann is vorige week afgezwaaid als raadslid voor de PvdA. Dat hij zich niet verkiesbaar stelde kwam voor velen als een verrassing. Vriend en vijand zien hem als een politiek talent. Hij wordt geroemd om zijn vermogen om altijd vriendelijk te blijven en op argumenten te debatteren. Tijdens een gesprek blijkt dat zijn vertrek niet het gevolg is van grote onenigheid. Maar hij had wel graag een verbreding van de focus van zijn partij gezien.

Ruben Otemann is positief verrast door de positieve feedback van andere raadsleden. “Wel fijn om te horen. Maar ik doe mijn ding en ik herken me wel in de opmerking dat ik graag op basis van argumenten en de inhoud discussieer. Ik ben niet van het goedkope scoren”, zegt hij.

Vangnet

Otemann komt van oorsprong uit Doetinchem. De liefde bracht hem naar Lochem. Hij werkt als intern begeleider bij een basisschool in Doetinchem. Hij werd lid van de PvdA in de periode dat Wouter Bos de landelijke voorman van de partij was. Hij zegt: “Ik herkende mij in de standpunten van de partij. Zo vind ik dat er voor iedereen een vangnet moet zijn als dat nodig is. Op een goede en betrouwbare overheid moet je altijd kunnen terugvallen.”

Nadat hij naar Lochem was verhuisd kreeg hij een telefoontje van de toenmalige lokale voorzitter Brenda van Bruggen. “Ik werd gepolst over mijn politieke ambities. Ze was nogal vasthoudend en dat leidde er uiteindelijk toe dat ik voor de verkiezingen van 2010 meeschreef aan het verkiezingsprogramma. Vervolgens werd ik lid van het bestuur en in 2013 fractievertegenwoordiger.”

Raadslid

In het voorjaar van 2014 waren er opnieuw verkiezingen. De PvdA ging van vier naar drie zetels. Hierdoor kwam Otemann net niet in de gemeenteraad. In december van dat jaar werd PvdA-raadslid en de huidige fractievoorzitter Jos Israel ernstig ziek. Otemann verving hem toen tijdelijk. In de periode daarna vertrok voormalig PvdA-wethouder Wilma Heesen om persoonlijke reden als raadslid en werd hij haar opvolger.

Over de afgelopen periode zegt hij: “Dat ik niet meer verkiesbaar was, is niet uit de lucht komen vallen. Ik vind het werk als raadslid erg leuk en ik werk met mensen die ik graag mag en die ik deels als mijn vrienden beschouw. In de aanloop naar verkiezingen komt er altijd een gesprek met de kandidaatstellingscommissie van de partij. Bij de PvdA is het gebruikelijk dat je als kandidaat-raadslid een handtekening zet onder het verkiezingsprogramma. Dat was ten tijde van het eerste gesprek nog niet af.”

Sociaal domein

Hij vervolgt: “Er ging enige tijd overheen en in het najaar spraken we nogmaals met elkaar. Ik had vragen gesteld over de koers van de partij. De afdeling wilde op dezelfde manier verder als de afgelopen vier jaar. Zelf had ik graag een verbreding van de focus gezien. Het draait nu erg om de thema’s wonen en duurzaamheid. Allebei heel belangrijk, maar ik vind dat we meer aandacht moeten besteden aan het sociaal domein. Dat vind ik echt een thema voor de PvdA.”

Samen met de grondhouding dat je regelmatig wat anders moet doen in het leven, maakte dat Ruben Otemann niet langer verkiesbaar was. “Ik wil niet op dezelfde manier doorgaan. Dat vind ik ingewikkeld”, zo zegt hij.

Respect

Terugkijkend constateert hij dat de PvdA momenteel meer respect van de kiezer ontmoet dan in de campagne van 2014. “Als we toen op straat rode rozen uitdeelden, werden we vaak weggehoond of uitgelachen. Daar is nu geen sprake meer van. Veel mensen gaan graag in gesprek over zaken die hen bezighouden.”

En verder: “Ik maak me wel zorgen over de PvdA. In de oude gemeente Lochem waren we lang de grootste partij. Door de jaren zie je het aantal zetels steeds teruglopen. Nu zijn het er nog maar twee. Omdat de meeste andere partijen ook slechts twee zetels hebben, raakt de oppositie versplinterd.”

Progressief blok

Ruben Otemann zou graag een sterk progressief blok zien in de gemeenteraad. “Toen we samen met GroenLinks in de oppositie zaten, hadden we niet veel woorden nodig. Eén blik was vaak genoeg om te weten wat we aan elkaar hadden. Sinds GroenLinks deel uitmaakt van de coalitie is dat niet meer het geval. Nu het erop lijkt dat ook zij weer in de oppositie terecht komen, is het wijs om eens met andere progressieve partijen te gaan praten.”

Hij zegt terug te kijken op een mooie periode die tot veel goede contacten heeft geleid. Als het gaat om raadsleden waarmee hij een goede verstandhouding had, is het niet vreemd dat hij mensen noemt die, net als hijzelf, erg begaan zijn/waren met sociale thema’s. Hij noemt Roel Blaauw (GB), Coby Wiltink (voorheen CDA, nu GB) en Ria Leliveld (VVD). “Het was eervol dat ik het mocht doen en ik ben blij dat ik een bijdrage heb mogen leveren aan het welzijn van de gemeente Lochem”, zo klinkt het tot besluit.