Verpleegkundige Henriëtte Markink wint Arendje Jansen Prijs

0
Henriette Markink (rechts) met de naamgeefster van de prijs Aty (Arendje) Jansen (Foto: Erik Kottier)

LOCHEM – Henriëtte Markink, verpleegkundige bij Argo GGZ in Lochem heeft de Arendje Jansen Prijs 2019 gewonnen. Deze 2-jaarlijkse prijs (van 1000 euro) wordt door de Hogeschool Utrecht uitgereikt aan een verpleegkundige die in de beroepspraktijk een grote motivatie toont voor het principe van ‘een leven lang leren’.

(de onderstaande licht geredigeerde tekst is afkomstig van de Hogeschool Utrecht)

Als verpleegkundige onderschat worden. Dat lijkt een terugkerende ergernis in Markink’s loopbaan. Toegegeven: ze heeft zelf ook een korte tijd het verpleegkundig vak onderschat. ,,Tijdens de opleiding tot verpleegkundige had ik niet het idee dat ik in een vakgebied terecht zou komen dat mij echt zou boeien. Destijds was ik meer geïnteresseerd in beleid rondom zorg.” Maar ze kwam er achter dat het vak veel meer behelst en vele uitdagingen biedt. Sindsdien heeft ze regelmatig veranderingen in de praktijk geïnitieerd, soms tegen de stroom in.

Meerwaarde

Markink weet zichzelf uit te dagen. Ze toont wilskracht, doorzettingsvermogen en lef om de meerwaarde van haar rol als verpleegkundige en verpleegkundig specialist te tonen. Ze onderscheidt zich door haar professionele kennis direct in de praktijk te brengen door nieuwe, alternatieve interventies te ontwikkelen.

Zo ontwikkelde en implementeerde ze een stabilisatiegroep voor mensen met een complexe posttraumatische stressstoornis (PTSS). ,,Ik deed intakes en psychiatrische diagnostiek en wilde graag patiënten zelf kunnen behandelen. En ging daarom een cursus in de therapievorm EMDR volgen.”

Master

Markinks leidinggevende vond dat niet nodig, omdat deze therapie voorbehouden zou moeten blijven aan psychologen. Daarom betaalde Markink de cursus zelf en deed deze in haar eigen tijd. Na afronding kon ze tóch aan de slag als EMDR-behandelaar. Ze rondde een universitaire master in het buitenland af, waar ze de effectiviteit van trauma-sensitieve yoga voor mensen met PTSS onderzocht. Op landelijk niveau is ze actief als lid van beroepsvereniging V&VN: ze werkt mee aan de ontwikkeling van de zorgstandaard voor psychotrauma.

Wat is de beste manier om om te gaan met onderschatting? Markink: ,,De beste manier om deze strijd te leveren is door te laten zien dat je een goede behandelaar en verpleegkundige specialist bent: door te laten zien wat je meerwaarde is.”

Arendje Jansen Prijs

De Arendje Jansen prijs werd in 2010 ingesteld bij het afscheid van Aty (Arendje) Jansen, hogeschooldocent en opleidingsmanager van de verpleegkundige post-bacheloropleidingen bij de HU. Aty Jansen heeft de ontwikkelingen in de verpleegkunde en het gezondheidszorgonderwijs van de afgelopen 40 jaar gevolgd en door haar leergierige en nieuwsgierige houding beïnvloed.

Daardoor is zij voor veel studenten en docenten een icoon van een Leven Lang Leren geweest. Iedere twee jaar wordt de prijs (van 1000 euro) uitgereikt aan een verpleegkundige die in de beroepspraktijk een grote motivatie toont voor een leven lang leren.