LOCHEM – De gemeente Lochem evalueert het sinds 2014 gevoerde accommodatiebeleid. Maandag werd de gemeenteraad gevraagd om antwoord te geven op een drietal vragen. Daarmee wil het college aan de slag om een nieuw accommodatieplan te schrijven. Overigens vinden een aantal raadsfracties een evaluatie onvoldoende. Ze drongen maandag aan op meer onderzoek, het leggen van dwarsverbanden tussen verschillende beleidsplannen en om een toekomstvisie.
De eerste vraag die werd voorgelegd aan de raad luidde: ‘Het uitgangspunt in het huidige vastgestelde accommodatiebeleid beperkt zich tot de structurele jaarlijkse bekostiging van accommodaties die vallen onder de gemeentelijke kerntaak. Wilt u het huidige uitgangspunt continueren of uitbreiden meer gericht op maatschappelijke voorzieningen? Alle fracties zien meer gerichtheid op maatschappelijke voorzieningen wel zitten. Hierbij moet worden gedacht aan ontmoetingsplekken in de kernen. Dat is geen kerntaak van de gemeente maar zorgt wel voor maatschappelijk relevante zaken, zoals verbinding en welzijn.
Bundelen
De meeste fracties vinden het voor de hand liggend dat functies worden gebundeld, bijvoorbeeld door gebruik te maken van schoolgebouwen. Wel kwam er in dat opzicht een waarschuwing als het gaat om combinatie van onderwijs met kinderdagopvang. Dat laatste is (nog) geen basisvoorziening en wordt aangeboden door commerciële partijen. GroenLinks wees erop dat dit een risico met zich meebrengt. Als zo’n organisatie failliet gaat zit de gemeente met leegstand en wegvallende huuropbrengsten.
Gemeentebelangen vroeg om een heldere definitie van de term maatschappelijk gebruik. De grootste fractie wil bovendien dat alle kernen in principe gelijk worden bediend als het gaat om accommodaties. De PvdA vindt combineren van functies een goed idee, al zal dit volgens fractievoorzitter Martine Willems niet overal mogelijk zijn. Vooral in Lochem – als grootste kern – ziet ze wel kansen. Net als GroenLinks pleit de PvdA voor een toekomstvisie van het college.
Visie
Ook D66 wil meer visie. Bob van ‘t Klooster zei: “Dit moet geen oefening zijn in zaken die we hadden moeten regelen en die we nu alsnog gaan regelen. Het moet ook geen exercitie worden waarbij organisaties geld komen halen bij de gemeente. We hebben nu de kans om een visie op te stellen en zaken goed te regelen.”
De tweede vraag waarover de fracties zich bogen luidde: ‘Wilt u in het toekomstig accommodatiebeleid verduurzaming van accommodaties opnemen voor nieuwe projecten, als ook voor de bestaande accommodaties die voor 2020 zijn gerealiseerd?’ De meeste fracties vinden het op zich wenselijk en eerlijk als ook oudere accommodaties in aanmerking komen voor steun bij verduurzaming. De VVD vroeg om een inventarisatie van gebouwen en de huidige status, zodat duidelijk wordt waarover het gaat. Ook andere fracties willen liefst resultaten van een onderzoek zien, zodat ook enig inzicht ontstaat in welke financiële consequenties een besluit over steun bij verduurzaming heeft.
Buitensport
De derde vraag van de avond luidde: ‘Wilt u de buitensportaccommodaties betrekken bij de actualisatie van het beleid?’ De meerderheid is hier voor, vooral ook met het oog dat sport belangrijk wordt geacht voor welzijn, gezondheid en sociale binding. De afgelopen jaren zijn juist buitensportaccommodaties in de gemeente zoveel mogelijk geprivatiseerd. “Sport is geen luxe maar een kernwaarde”, vindt het CDA. En LochemGroen! wees erop dat, als nu geen actie wordt ondernomen, later extra kosten ontstaan op het gebied van gezondheid.
D66 stelde dat er veel goedlopende verenigingen actief zijn in de gemeente, met een hoge deelname van inwoners en met veel actieve vrijwilligers. “We moeten waar nodig investeren, maar wel de zelfstandigheid van de verenigingen overeind houden”, zo klonk het.
Participatie
Wethouder Lex de Goede gaf aan de geluiden uit de raad tot zich te hebben genomen. Hij hoopt nog dit jaar een plan te presenteren, al sluit hij niet uit dat dit niet gaat lukken. Met name de terugkoppeling naar de betrokken organisaties kost tijd, zo gaf hij aan.