Tonny Wichers neemt na 16 jaar afscheid van Hoeflo

0
Tonny Wichers zoals veel mensen haar kennen, achter de bar van Dorsphuus Hoeflo (foto: LochemsNieuws)

HARFSEN – Tonny Wichers is wereldberoemd in Harfsen en omstreken. Dat word je vanzelf als je 16 jaar beheerder bent van Dorpshuus Hoeflo. Samen met college Hennie Heethaar is ze het gezicht van deze belangrijke voorziening in het dorp. In juni bereikt ze de pensioengerechtigde leeftijd, maar door vakantiedagen komt er al heel binnenkort een einde aan haar actieve carrière bij Hoeflo. Vrijdag (3 maart) is er een afscheidsreceptie.

Tonny maakte grote veranderingen mee. Toen ze begon was Hoeflo nog vooral een sporthal met een kantine. Een grondige verbouwing en flinke uitbreiding maakte van Hoeflo een echte multifunctionele voorziening voor sport en cultuur. Nagenoeg alle verenigingen en organisatie uit Harfsen maken er gebruik van. In het gebouw is ook kinderopvang Graaf Jantje gevestigd. En de activiteitencommissie zorgt ervoor dat er zeer regelmatig wat te doen is.

Met plezier

“Ik heb altijd met veel plezier gewerkt”, zegt Tonny. “De gemeenschapszin in een dorp als Harfsen komt hier mooi tot uitdrukking. Er zijn veel vrijwilligers en samen houden we de boel draaiende. Een mooi voorbeeld is het klussenteam. Dat bestaat uit gepensioneerden die hier elke week eerst gezellig koffie komen drinken. Daarna gaan ze aan de slag om het gebouw in goede conditie te houden. Ze voeren reparaties en andere klussen uit, maar het sociale aspect is zeker zo belangrijk.”

De gebruikers van Hoeflo zijn er teveel om op te noemen, maar bekende namen zijn Plaatselijk Belang, muziekvereniging Soli Deo Gloria (SDG), accordeonvereniging VIOS, Vrouwen van Nu, Oranjevereniging en de organisatoren van de fietsvierdaagse. In de sporthal zijn onder meer de gymnastiek- en volleybalvereniging actief. En soms ook de voetballers van SV Harfsen er sporten als niet buiten kan worden getraind.

Planning

Daarnaast worden ruimtes verhuurd voor activiteiten en vergaderingen. Onder meer politieke partijen in de gemeente en de Stichting Welzijn Lochem maken daar regelmatig gebruik van. Het spreekt voor zich dat dit een strakke planning behoeft. Ook dat behoort tot de taken van de beheerders. “Wij zorgen er dan natuurlijk ook voor dat de ruimtes netjes zijn als de mensen binnenkomen en dat alles na afloop weer wordt opgeruimd”, zegt Tonny. Ze geeft aan dat ze het werk achter de bar erg leuk te vinden.

Wie Hoeflo van binnen kent weet dat het goed toeven is in het gezellige café op de eerste verdieping. Dat horecagedeelte van het dorpshuus werd nog belangrijker toen Buitenlust – het legendarische Harfsense café en zalencentrum – de deuren sloot. Tonny herinnert zich: “We kregen toen bijna dagelijks leden van de biljartvereniging over de vloer. Toen hadden we nog maar één biljart. Intussen zijn dat er meer en is de biljartvereniging hier helemaal thuis.”

Horeca

Over horeca gesproken. Dorpshuus Hoeflo mag dit jaar 12 feesten en partijen faciliteren. Daar is behoefte aan omdat er in het dorp zelf verder geen horecabedrijven meer zijn. Voorwaarde is wel dat wordt overlegd met commerciële bedrijven in de omgeving. Om concurrentievervalsing te voorkomen moet tijdens feesten bovendien worden gewerkt met professioneel – en dus betaald – horecapersoneel.

Tijdens het interview prijst Tonny steeds weer de vele vrijwilligers die Hoeflo draaiende houden. En ze voegt eraan toe dat ook het bestuur, dat ook uit vrijwilligers bestaat, heel belangrijk is. De vrijwilligers draaien bardiensten en organiseren veel activiteiten zoals een barcompetitie, steprace, pubquiz, modeshows, ‘Sing it’, Creatief Café en filmvertoningen in het Filmhuus. Op de agenda prijkt op 19 maart een hobbybeurs gehouden en op zaterdag 1 april geeft SDG een voorjaarsconcert met medewerking van vocaal ensemble Faktor Twaalf uit Twello.

Opvolger

De opvolger van Tonny Wichers heet Bernard van Dijk en komt uit Eefde. Op de vraag wat Tonnie gaat doen, nadat ze deur van Hoeflo voor de laatste keer achter zich dichttrekt, zegt ze: “Eerst maar even helemaal niets. En zeker niet hier, want ik vind dat je je opvolger niet voor de voeren moet lopen. We hebben een camper en daar kunnen we er nu lekker mee op uit trekken. Of ik nog als vrijwilliger terugkeer bij Hoeflo weet ik nu echt nog niet.” Haar man Wim geniet al even van zijn pensioen. Hij is in Harfsen en de regio bekend als fotograaf. Samen met Tonny runde hij eerder een fotozaak in het dorp. Ook fotografeerde hij voor regionale media.

De afscheidsreceptie voor Tonny wordt gehouden op vrijdag 3 maart van 16.00 tot 18.00 uur in het café van Dorpshuus Hoeflo.