Tap & Van Hoff: de notarissen van de Achterhoek

0
Notrais Daan Siebelink van Tap & Van Hoff Notarissen (foto: LochemsNieuws)

(verscheen ook in de Berkelbode)
LOCHEM/DOETINCHEM – Bijna iedereen komt een of meerdere keren in zijn of haar leven bij de notaris. Bijvoorbeeld voor de koop of verkoop van een woning, voor een hypotheekakte, een (levens)testament of de oprichting van een BV of stichting. Vanuit vestigingen in Lochem en Doetinchem bedienen Tap & Van Hoff notarissen de Achterhoek.

De beide naamgevers zijn niet meer werkzaam bij Tap & Van Hoff. De huidige eigenaren zijn de notarissen Daan Siebelink en Henk Steven Kleinburink. Aan de naam wilden ze niet tornen omdat Tap & Van Hoff een sterke merknaam is in de regio. Naast de eigenaren werken nog twee toegevoegde notatissen en zo’n 35 medewerkers bij beide vestigingen. De schaal maakt het mogelijk om te werken met secties, waardoor specialistische kennis en ervaring worden gebundeld. Er zijn vier van deze secties met de specialisaties ondernemingsrecht, agrarisch recht, personen- en familierecht en onroerend goed.

Voordelen

“Het werken met secties heeft veel voordelen”, zegt Daan Siebelink. “Mede door veelvuldige veranderingen in wet- en regelgeving is het bijna niet meer te doen om allrounder te zijn. Dan moet je een hoofd als een skippybal hebben.” Binnen de secties worden wijzigingen periodiek besproken en ervaringen gedeeld zodat de kennis op peil en actueel blijft. Ook relevante gerechtelijke uitspraken die van invloed kunnen zijn worden besproken. “Zo houden we elkaar scherp”, aldus Siebelink.

Als het gaat om agrarische zaken overstijgt de bekendheid van Tap & Van Hoff de Achterhoek. Met name bij kavelruil komen partijen uit het hele land al snel in Lochem of Doetinchem terecht. Door de aanwezige kennis en langjarige ervaring verloopt de afhandeling soepel. Het gaat vaak om complexe zaken waarbij niet alleen grond, maar ook gebouwen, van eigenaar wisselen.

Overdrachtsbelasting

Actueel is de verandering van de overdrachtsbelasting die op 1 januari is doorgevoerd. Tot die datum betaalde iedereen 2 procent belasting. Nu is sprake van verschillende tarieven. Bij kavelruil is het tarief, onder voorwaarden, nul procent. Omdat het vaak gaat om veel waarde zorgt dit voor een aanzienlijke besparing. Dit geldt ook voor starterswoningen. Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dit scheelt bij een woning van 250.000 euro meteen 5000 euro aan kosten.

Kopers van 35 of ouder blijven de oorspronkelijke 2 procent aan overdrachtsbelasting betalen, op voorwaarde dat men er zelf gaat wonen. Wie een woning koopt als beleggingsobject betaalt vanaf nu 8 procent belasting. Het tarief voor de overdracht van bijvoorbeeld een recreatiewoning, een schuur of bedrijfshal bedraagt nu ook 8 procent.

Levenstestament

Veel mensen komen tegenwoordig bij de notaris terecht om een levenstestament te laten opstellen. Hierin worden zaken geregeld voor het geval de betrokkene wilsonbekwaam wordt. Daan Siebelink zegt: “Dit is dus niet te verwarren met een langstlevende testament. Het gaat bij een levenstestament om dingen die mogelijk gaan spelen tijdens je leven. Mensen onderschatten vaak wat erbij komt kijken als echtgenoot, vader of moeder niet meer zelf beslissingen kan nemen. De gedachte is vaak: ‘We regelen dat wel’ maar dat is te simpel gedacht.”

‘Gedoe’

Bij sommige zaken is het vereist dat de persoon om wie het gaat zelf een handtekening zet. Als er geen volmacht is geregeld moet de rechter eraan te pas komen. “Dan wordt een bewindvoerder aangewezen en dat geeft een hoop gedoe. Dit kun je voorkomen door een levenstestament”, zo legt Siebelink uit. Wilsonbekwaamheid kan ontstaan door dementie, een andere ziekte of door de gevolgen van een ongeval.

Een euthanasieverklaring wordt niet opgenomen in een levenstestament. Daan Siebelink adviseert mensen om de wensen hieromtrent apart vast te leggen en dit bij de huisarts neer te leggen. Voorbeeldformulieren zijn online te vinden of bij de notaris verkrijgbaar.

Bijeenkomsten

De notarissen van Tap & Van Hoff organiseren graag bijeenkomsten in de Achterhoek om uitleg te geven over specifieke onderwerpen en om daar vragen over te beantwoorden. In de afgelopen jaren waren er bijvoorbeeld bijeenkomsten in Hotel Hof van Gelre en het gemeentehuis van Lochem met steeds meer dan honderd belangstellenden. Dit soort activiteiten zitten er nu even niet in, maar Daan Siebelink ziet ernaar uit om ook die draad weer op te pakken.

Tap & Van Hoff notarissen
Marinus Naefflaan 16, Lochem (0573 298 398)
Keppelseweg 25, Doetinchem (0314 369 869)

www.tapvanhoff.nl