Stichting Leergeld maakt kinderen blij met boeken

0
Voorzitter Hellen Strik (rechts) overhandigt boeken aan een ouder in Het Stadshuus (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Stichting Leergeld heeft woensdag (17/11) kinderen uit ruim 50 gezinnen blij gemaakt met boeken. Het ging om prentenboeken voor de kleintjes, voorleesboeken en leesboeken voor de wat oudere kinderen. De actie werd mogelijk gemaakt door een bijzondere eenmalige donatie die de stichting dit jaar ontving.

In Het Stadshuus kwamen woensdag veel kinderen en ouders langs om de boeken in ontvangst te nemen. Ze hadden vooraf een keuze kunnen maken uit een door boekhandel Lovink samengesteld lijstje. De actie was gekoppeld aan de Kinderboekenweek, maar doordat sommige boeken in herdruk waren, werd de uitgifte wat vertraagd. Elke bestelling ging nog wel vergezeld van het Kinderboekenweekgeschenk, zodat er nog meer te lezen valt.

Donatie

Voorzitter Hellen Strik van de Stichting Leergeld vertelt dat de donatie afkomstig is van de Stichting P.G. Mertens. Deze heeft zichzelf opgeheven en het resterende vermogen verdeeld onder stichtingen zoals die in Lochem. “Met het geld konden we deze actie opzetten. Daar hebben veel gezinnen gebruik van gemaakt.”

De Stichting Leergeld zet zich in voor kinderen uit gezinnen die het in financiële zin niet breed hebben. Het mogelijk maken van zwemles of lidmaatschap van een sportclub zijn de meest voorkomende voorbeelden. Er wordt overigens geen geld uitgekeerd. De gezinnen krijgen vouchers waarmee de betrokken verenigingen een declaratie kunnen doen bij de stichting. Ook de ouderbijdrage van de scholen kan op die manier worden geregeld.

Gezinnen

Gezinnen komen vaak via ‘t Baken, de school of Vluchtelingenwerk bij de Stichting Leergeld terecht. “Wij werken uitsluitend met vrijwilligers, waaronder 9 intermediairs. Zij bezoeken de gezinnen om de financiële situatie te onderzoeken en te kijken wat er nodig is. Op het kantoor van de stichting in Het Stadshuus nemen coördinatoren uiteindelijk een beslissing op de verzoeken.

De Stichting Leergeld wordt deels gefinancierd door de gemeente Lochem. Eerder gingen onder meer de zogeheten Kleinsmagelden naar de stichting. Deze naar voormalig staatssecretaris Jetta Kleinsma vernoemde gelden zijn onder gemeenten verdeeld met als doel daar kinderen en jongeren mee te helpen, zodat ze deel kunnen nemen aan sociale en maatschappelijke activiteiten.

Zelf betalen

Verder moet de stichting het hebben van donaties. In het bestand staan ongeveer 250 kinderen. Dat wil niet zeggen dat zij op dit moment allemaal hulp ontvangen. “Het gaat deels om kinderen waarvoor we eenmalig iets hebben gedaan. We zien vaak dat ouders toch proberen om dingen zelf te betalen. Schaamte speelt daarbij een rol”. aldus Hellen Strik.

Kijk ook op: www.leergeld.nl/lochem