Stemmen voor gemeenteraad kan op 14, 15 en 16 maart

0

LOCHEM/GORSSEL – Op woensdag 16 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Net als bij de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar kan er ook op de twee dagen daarvoor vervroegd worden gestemd. Dit kan op maandag 14 en dinsdag 15 maart in 3 stemlokalen in de gemeente.

De (8) partijen die meedoen aan de verkiezingen hebben hun kandidatenlijsten ingeleverd. De verkiezingsprogramma’s worden rond deze tijd gepubliceerd. In Lochem doen deze partijen mee: GB, VVD, GroenLinks, PvdA, CDA, D66, Meedenken met Lochem en LochemGroen!.

Stemlokalen

Stemmen kan op 14 en 15 maart in 3 stemlokalen. En op 16 maart in 22 stemlokalen. Ze zijn open van 7.30-21.00 uur. Alle stemlokalen zijn straks te vinden op www.lochem.nl/verkiezingen. En op www.waarismijnstemlokaal.nl. Ze staan ook op de kandidatenlijsten die kiezers thuisbezorgd krijgen. En in Gemeentenieuws in huis-aan-huisblad Berkelbode. Alle stemlokalen zijn toegankelijk voor mindervaliden. Stemmen kan corona-veilig.

Vervroegd stemmen

Op maandag 14 en dinsdag 15 maart zijn er 3 stemlokalen geopend voor vervroegd stemmen. In Eefde is dat de Ontmoetingskerk, in Gorssel ’t Trefpunt en in Lochem het gemeentehuis. Wettelijk gezien moeten er in de gemeente 2 lokalen vervroegd open zijn. Lochem kiest voor 3 lokalen vanwege de spreiding over de gemeente.

Woensdag 16 maart kunnen kiezers stemmen in 22 stemlokalen. Ook tijdens deze verkiezingen worden scholen en verpleeghuizen, in verband met corona, niet gebruikt als stemlokaal. In Laren wijzigt stembureau Sporthal de Branink in Kulturhus ’t Kruispunt. In Lochem wijzigt stemlokaal Hof van Gelre in de Remonstrantse kerk aan de Emmastraat.

Acht partijen

In de gemeente Lochem hebben zich 8 partijen gemeld om mee te doen aan de verkiezingen. Dit zijn alle partijen die nu ook in de gemeenteraad zitten. Op 4 februari om 10.00 uur zijn alle kandidatenlijsten definitief. Dan is er een zitting van het centraal stembureau waarin de kandidaatstellingen geldig worden verklaard. En aansluitend de nummering van de kandidatenlijsten. De zitting is online live te volgen.

Het is overigens in theorie nog mogelijk dat zich deze maand nog nieuwe partijen melden. Maar die komen dan als naamloze partij op de stemformulieren te staan.

Stempas en ID

Stemmen gaat met een stempas en identiteitsbewijs. Kiezers krijgen de stempas per post thuis op 22 en 23 februari. Zij krijgen ook de kandidatenlijst thuis gestuurd. Op 2 maart verschijnt een speciale verkiezingskrant als bijlage bij huis-aan-huisblad Berkelbode. Deze krant start volgende week al met een serie interviews met lijsttrekkers. Deze zijn, na publicatie in de krant, ook op LochemsNieuws.

Meer informatie

De komende tijd verschijnt er steeds meer informatie op www.lochem.nl/verkiezingen. Wie een vraag heeft, kan contact opnemen met de gemeente, en vragen naar team Verkiezingen. Er komt ook speciale aandacht voor jonge kiezers in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar.

Wie tegen vergoeding wil helpen in een stemlokaal, kan dit laten weten met een berichtje aan verkiezingen@lochem.nl.