Stadshuus: sociaal-cultureel hart van Lochem

0
Stadshuus Lochem (foto: LochemsNieuws)

(dit is gesponsorde inhoud)
LOCHEM – Stadshuus Lochem heeft zich in de afgelopen jaren letterlijk in de kijker gespeeld met uiteenlopende sociaal-culturele activiteiten. Ook is er plaats voor maatschappelijke en culturele ondernemingen. In dit artikel worden de vele facetten van Het Stadshuus nader belicht.

Er is ruimte voor activiteiten van derden en naast het beheer van het pand neemt Het Stadshuus zelf ook initiatieven voor activiteiten en evenementen. Vereniging Stadshuus, dat momenteel zo’n 140 leden telt, wil met dit sociaal-cultureel centrum de binnenstad aantrekkelijker maken, mensen en organisaties verbinden en bijdragen aan een actieve Lochemse samenleving.

Huurders

De exploitatie van het gebouw is in eigen handen. Door de verhuur aan organisaties en kleinschalige bedrijven die een marktconforme huur betalen is het mogelijk om andere organisaties tegen een redelijke vergoeding gebruik te laten maken van het gebouw. Voorbeelden van dat laatste zijn het Repaircafé en de Kledingbank. Aanvankelijk maakten deze voor sommige Lochemers belangrijke voorzieningen gratis gebruik van een ruimte in het gebouw. Via subsidiëring kunnen ze nu echter gewoon huur (gaan) betalen.

Vrijwilligers

Het Stadshuus richt zich primair op de verhuur van ruimtes en schept voorwaarden die nodig zijn, zodat maatschappelijke organisaties en burgers er activiteiten kunnen organiseren of bezoeken. Incidentele huur van ruimtes is ook mogelijk.
Dankzij de inzet van zo’n 70 vrijwilligers kan de organisatie met weinig kosten activiteiten ondersteunen en zelf nieuwe activiteiten aanbieden.

Activiteiten

De activiteiten die in het Stadshuus plaatsvinden zijn zeer divers: er wordt muziek gemaakt en gezongen, er worden cursussen en workshops gegeven op allerlei gebied en er hangt veel kunst in het gebouw. Bij binnenkomst treft de bezoeker een ruimte die een huiskamerfunctie heeft: er is een gastheer of gastvrouw aanwezig, je kunt er koffie drinken, een krantje lezen, kunst bekijken en vooral ook anderen ontmoeten.

Stem voor Stadshuus Lochem

Stadshuus Lochem is een van de zes genomineerden voor Dorpshuis van het Jaar. Hiervoor kan in de week van 8 tot met 13 december gestemd worden. Hoe dat moet is vanaf zondag 8 december te vinden op DEZE website. Elke stem is een steun in de rug voor de organisatie.
Op de website van Het Stadshuus staat een actueel overzicht van de vaste huurders, plus meer informatie over de organisatie en de activiteiten.