Sluizencomplex Eefde nu helemaal klaar

0
Drone-opname van het sluizencomplex in Eefde (foto: Lock to Twente)

EEFDE – Het werk aan het sluizencomplex in Eefde is afgerond. Dit werd donderdagmiddag (1 juli) bezegeld door het luiden van een scheepsbel. In de afgelopen drie jaar werd de nieuwe Noordersluis gerealiseerd en de oude sluis compleet gerenoveerd.

Begin 2018 startte Lock to Twente, een combinatie van de aannemers Mobilis en Croonwolter&dros, met de aanleg van de nieuwe Noordersluis. Deze sluis is net als het nieuwe bedieningsgebouw energieneutraal en heeft een segmentdeur die in deze vorm uniek is voor Nederland.

Grotere schepen

De Noordersluis werd in april 2020 opengesteld. Aansluitend is de bestaande Zuidersluis grondig gerenoveerd. Hiervoor is deze sluis anderhalf jaar gestremd geweest. ‘Met de komst van de tweede Noordersluis en de renovatie van de Zuidersluis is de toegangspoort naar Twente sneller bevaarbaar voor grotere en zwaarder beladen schepen’, zo stelt Rijkswaterstaat. De verruiming van het kanaal is nog in volle gang.

Logistieke schakel

De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water naar de havens van Almelo, Hengelo en Enschede. Ze verbinden de havens van Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen met Duitsland en Noord- en Oost-Europa. Het transport over de Twentekanalen neemt de komende jaren toe, zo is de verwachting.

Meer informatie

Wie meer wil weten over de Twentekanalen kan terecht op: www.rijkswaterstaat.nl/twentekanalen.

Telefonische informatie wordt verstrekt via het gratis informatienummer van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (van maandag tot en met vrijdag van 07.00 uur tot 20:00 uur en in het weekend en op feestdagen van 10:00 uur tot 18:30 uur.)

Hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland Marjolijn van de Zandschulp luidt de scheepsbel ten teken dat het werk aan de sluizen bij Eefde is voltooid (foto: Rijkswaterstaat)