Schouwburg Lochem steeds meer spil in sociaal-culturele netwerk

0
Schouwburg Lochem (archieffoto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Schouwburg Lochem is goed op weg om hét middelpunt te worden van sociaal-culturele netwerk in de gemeente. Dat was een voorname doelstelling in het eigen ambitieuze bedrijfsplan en het lijkt te lukken om een en ander waar te maken. Directeur Mirjam Radstake zit nog vol ideeën, over met name het bundelen van lokale krachten.

Maatschappelijk ondernemen was een sleutelwoord in het bedrijfsplan van de schouwburg én in het voorstel dat de Lochemse gemeenteraad in 2016 voorgeschoteld kreeg. De schouwburg zou de faciliteiten en kennis veel meer dan voorheen beschikbaar moeten stellen aan de gemeenschap. En cultuur moest naar de diverse kernen in de gemeenten worden gebracht.

Tarieven
Met name het gebruik van de schouwburg door plaatselijke verenigingen en organisaties is goed van de grond gekomen. Dat heeft te maken met de tarieven die sterk zijn verlaagd en nu tot de laagste in het land behoren. Dit leidt tot een toename van zowel incidenteel als structureel gebruik van de accommodatie. Zo zijn bijvoorbeeld AKKU (eetcafé en culturele activiteiten voor 50-plussers) en de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen (NVvH) vaste gebruikers.

Scholen
Ook scholen maken veel gebruik van de schouwburg. ,,In de laatste maand van ons seizoen kunnen ze hier vrijwel gratis terecht. Ze betalen alleen eventuele personeelskosten”, zegt Mirjam Radstake. Scholen gebruiken de schouwburg voor de jaarlijkse musical, een tentoonstelling of het eindfeest.

Feest
De schouwburg als feest- en trouwlocatie. Niet iedereen zal er meteen aan denken, maar het kan en het gebeurt ook. ,,Wij kunnen qua techniek natuurlijk veel. Denk aan de belichting. Een thematische aanpak is goed mogelijk. Is het thema bijvoorbeeld Shrek? Dan lichten we gewoon alles groen uit”, legt Radstake uit.

Huwelijk
Populair bij een bruiloft of feest is de mogelijkheid om te dineren op het toneel. Wie wil kan er een show bijboeken, bijvoorbeeld van een cabaretier. ,,Er zijn zelfs bekende Nederlanders die ambtenaar van de burgerlijke stand zijn en dus het huwelijk mogen voltrekken.” Hoewel de schouwburg de horeca inmiddels in eigen hand heeft wordt regelmatig een beroep worden gedaan op een catering- of horecabedrijf in de gemeente.

Uitvaarten
Zelfs uitvaarten behoren tot de mogelijkheden. Een trend is dat mensen die weten dat het einde nadert zich vaak nog zelf met de organisatie van zijn of haar uitvaart willen bezighouden. De hele uitvaart wordt naar eigen wens vooraf geregeld. De schouwburg beschikt over faciliteiten als licht, geluid voor toespraken en/of (live-)muziek en projectieapparatuur. Mirjam Radstake: ,,Het geeft een enorm goed gevoel als je merkt dat de nabestaanden tevreden zijn.”

Van iedereen
,,Dit gebouw is van iedereen. We zijn een gesubsidieerde instelling en het is dus logisch dat we onze kennis, kunde, contacten en faciliteiten zoveel mogelijk inzetten voor anderen in de gemeente. Dat varieert van de uitleen van techniek tot het verkopen van kaarten voor evenementen. Ik zou graag willen dat we een centraal voorverkoopadres worden voor bijvoorbeeld het openluchttheater en de Keidagen. Wij kunnen dat goed en goedkoop”, aldus Mirjam Radstake. Een samenwerking met de VVV in het deel van het jaar dat de schouwburgkassa niet geopend is, is wat haar betreft goed denkbaar.

Krachten bundelen
In haar hoofd zitten nog een aantal ideeën die uitgaan van samenwerking en het bundelen van krachten. ,,Als het goed gaat met de binnenstad, gaat het goed met ons en andersom. We moeten de krachten bundelen en Lochem vooruit helpen”, zo zegt ze. Via die samenwerking zou er ook een goede centrale agenda kunnen komen die nu eens écht alle activiteiten in de gemeente bundelt.

Etalage
Een wens is ook om samen te werken met middenstanders. ,,De foyer kan een soort etalage van Lochem worden.” De gedachte is spullen via een vitrine te laten zien, maar denkbaar is ook een boek dat gewoon in te kijken is, met een verwijzing naar de boekhandel. Of een mooie vaas met de naam van de winkel erbij.

Theaterkit
Wat betreft culturele activiteiten in de kernen is er allereerst de zogeheten theaterkit. Dat bestaat uit een geluid- en lichtset die gebruikt kan worden tegen een kleine vergoeding. Restrictie is dat het gaat om niet-commerciële activiteiten. Het programmeren van voorstellingen buiten de schouwburg blijkt lastiger. De locaties kunnen vaak niet voldoen een de technische eisen van professionele artiesten.

Almen
In Almen zijn op bescheiden schaal wel eens voorstellingen te zien. Verder kan Mirjam Radstake bemiddelen tussen artiesten en organisaties. Als voorbeeld geeft ze het Barchems Feest. ,,Voor een jubileum zochten ze daar een leuke professionele voorstelling maar de organisatie ving bot bij de impresariaten. Ik heb daar natuurlijk wel ingangen en zo hebben we samen toch wat gevonden.”

Nieuw seizoen
Vorig weekend werd het seizoen geopend met een voorstellingen van toneelvereniging TOP. Het Filmhuis Lochem trapte af met ‘film & food’. Beide werden een succes. Komend weekend starten de professionele voorstellingen.

Komend weekend:

Vrijdag 5 oktober: Veldhuis & Kemper
Het duo was met de voorstelling ‘Geloof ons nou maar’ genomineerd voor de Poelifinario, de prijs die afgelopen weekend naar Jochem Myjer ging. Voor dee voorstelling zijn nog kaarten verkrijgbaar (klik HIER).

Zaterdag 6 oktober: Jeans met ‘Blame it on the Boogie’ (try-out)
Klik HIER voor kaarten.

Filmhuis
Het Filmhuis draait volgens Mirjam Radstake heel erg goed. Er is een programmacommissie die het aanbod zorgvuldig selecteert. Tijdens het schouwburgseizoen worden zo’n 30 films vertoond. Dat komt neer op een film in de week. Aanstaande zondag draait ‘Verdwijnen’, een film van Boudewijn Koole met Rifka Lodeizen in de hoofdrol. Filmliefhebbers kennen haar van haar rol in ‘Tonio’ dat is gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden.
Klik HIER voor filmtickets.

Doelen
De strategische doelen die de schouwburg zichzelf stelde worden op nagenoeg alle fronten gehaald. Er zijn meer voorstellingen en meer bezoekers, maar ook veel meer verhuringen. Tijdens het afgelopen seizoen werden 33.710 bezoekers getrokken. Dat waren er ruim 2000 meer dan het streefaantal. Het aantal verhuringen kwam uit op 205, tegen een streefgetal van 195.

Klantgericht team
,,Steeds meer mensen en organisaties ontdekken wat er in dit gebouw allemaal kan. En onze eigen mensen zijn ook meer dan ook klantgericht. Het is een mooi jong team en ze doen alles om iedereen tevreden te houden”, zegt Mirjam Radstake.

Momenteel wordt nog hard gewerkt aan een re-styling van de foyer. Andere meubilair en verlichting en één van de zwarte muren is nu groen.

Subsidie
De schouwburg ontvangt jaarlijks 312.000 euro subsidie. Een dreigende bezuiniging van 19.000 euro kon twee jaar geleden op het nippertje worden afgewend. ,,Dat geld was ook echt nodig. Met minder kunnen we de gestelde doelen niet halen”, laat Radstake weten. De Schouwburg Lochem krijgt een kleine 9 euro per inwoner subsidie per inwoner. Het landelijk gemiddelde ligt rond 20 euro.

Bekijk de website van de schouwburg
Bekijk de Facebook-pagina