Rapalje in ‘t openluchttheater: met de vlam in de pijp

0
Met de vlam in de (doedelzak)pijp. Rapalje in het openluchttheater (foto: LochemsNIeuws)

LOCHEM – Met de vlam in de pijp? Bezoekers van het concert van Rapalje in het openluchttheater op zaterdagavond (20/5) associëren dat nooit meer met vrachtwagensmartlappen. Échte mannen trekken een geruite rok aan, laten hun haar groeien en laten de vlammen letterlijk uit de pijpen van een doedelzak slaan.

Rapalje in het openluchttheater (foto: LochemsNIeuws)

19 jaar
Ze zeiden het zelf: het was niet de eerste keer dat ze in Lochem speelden. Negentien jaar geleden stonden ze voor het eerst in de foyer van de Lochemse Schouwburg, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Zweverink Muziek. In het openluchttheater waren ze twee keer eerder. Ze traden op tijdens het eerste Windstreken Festival en tijdens een midzomeravondconcert bij de Theeschenkerij in het theater. De laatste jaren stonden ze met hun theaterprogramma een paar keer in de Schouwburg Lochem.

Rapalje in het openluchttheater (foto: LochemsNIeuws)

Ouder en grijzer
De band die zich volledig heeft toegelegd op Ierse en Schotse folkmuziek is ouder en grijzer en gegroeid van een trio naar een kwartet. De kwaliteit was altijd al dik in orde maar is nog aanzienlijk verdiept. De doedelzak (zaterdag waren het er soms zelfs drie), het vioolspel en de simpele maar uiterst doeltreffende percussie vormen de basis. De meerstemmige zang en de door merg en been gaande rauwe stem van William banen zich een weg rechtstreeks naar het hart van de toehoorder. William is uit de Groningse klei getrokken maar zingend is hij een brok Keltisch geweld. 

Bezoeker
Een bezoeker uit Engeland stond er af en toe met open mond naar te kijken. Het onderkoelde ,,I’m really enjoying this!”, werd op een manier uitgesproken dat je wist: die geniet. Dat gold voor de meeste aanwezigen. Visuele effecten, humorvolle aankondigingen en een fantastisch decor – namelijk het openluchttheater – zorgen voor een prachtige avond.

In het voorprogramma was het ook al genieten met The Miles Brothers and friends. Jonge gasten met drie doedelzakken en een rockende basisband van bas, gitaar en drums.