Raadsbrede oproep voor behoud volwaardig ziekenhuis

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/ZUTPHEN – De gemeenteraad van Lochem heeft maandagavond unaniem een motie aangenomen waarin de zorg over de toekomst van het Gelre ziekenhuis in Zutphen wordt geuit. De raad draagt het college op om zich maximaal in te zetten voor behoud van een volwaardig ziekenhuis. Ook wordt samenwerking met omliggende gemeenten bepleit.

De motie is een initiatief van het CDA Zutphen-Warnsveld. Naast Lochem komt een motie van gelijke strekking ook op de agenda van de raden van Berkelland, Bronckhorst, Voorst en Brummen. In Zutphen wordt de motie mede-ingediend door alle fracties. In Lochem ontbreekt alleen de één-vrouws-fractie van Lochem Groen! op de lijst met indieners.

Risico’s voor patiënten

De raad vindt dat het verlies van afdelingen als Intensive Care en Spoed Eisende Hulp leidt tot hogere medische risico’s voor patiënten uit de regio. Specifiek voor Lochem wordt gewezen op het grote aantal specialismen in de polikliniek bij de Hoge Weide waar veel mensen gebruik van maken.

Ook wordt gesteld dat het Gelre ziekenhuis een belangrijke werkgever is en dat gehele of gedeeltelijk sluiting leidt tot verlies van arbeidsplaatsen. Naast de opdracht om zich in te zetten voor behoud en liefst in samenwerking met andere gemeenten wordt het college van B&W gevraagd om de raad uiterlijk op 1 juni te informeren, over met name die samenwerking. Wethouder Henk van Zeijts liet weten dat ook het college inzet op behoud van een volwaardig ziekenhuis. Hoe gemeenten samen kunnen optrekken om dit te bereiken wordt de komende tijd bekeken.

Gesprekken

De gesprekken tussen het ziekenhuis, de gemeenten en andere betrokkenen moeten nog beginnen. Dat er sprake is van wat een ‘locatieprofileringtraject’ heet kwam twee weken geleden naar buiten door een mededeling hierover van wethouder Mathijs ten Broeke van de gemeente Zutphen aan het adres van de gemeenteraad aldaar. Intussen heeft het CDA in Lochem ook al schriftelijke vragen gesteld.

Afgelopen week bevestigde het ziekenhuis dat een verkenning naar de toekomstmogelijkheden is gestart. Lees HIER een eerder bericht hierover.