Raad Lochem wil steviger vinger aan de pols bij Wmo

0
De gemeenteraad van Lochem tijdens het Wmo-debat (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – De Lochemse gemeenteraad heeft maandagavond (28/5) bedongen dat Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voortaan elke 2 jaar wordt geëvalueerd. De raad wil, naar de grote problemen in de afgelopen jaren, een steviger vinger aan de pols.

In eerste instantie lag er een amendement van de oppositiepartijen CDA, PvdA, D66 en MmL op tafel. Die beoogde een wijziging van de tekst van de verordening. Namens het college raadde wethouder Henk van Zeijts (GroenLinks) het wijzigingsvoorstel af. Volgens hem is het niet gebruikelijk om de verordening te evalueren. Het gehele beleid kan wel periodiek tegen het licht worden gehouden.

Motie
In een debat bleek dat zo’n algehele evaluatie in de ogen van het college slechts eens per 4 jaar op de agenda staat. Dat vond zelfs coalitiepartij Gemeentebelangen te weinig. De PvdA stelde de mede-indieners daarop voor om het amendement om te zetten in een motie en daarmee het college op te dwingen de evaluatietermijn te wijzigen.

Die motie, waar GB dus ook een handtekening onder zette, kwam er en deze werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad. Overigens werd de Wmo-verordening  ook met algemene stemmen aanvaard.

Rechtszaak
Lochem heeft in de afgelopen vier jaar veel te stellen gehad met de Wmo. Een poging om de huishoudelijke hulp niet langer te vergoeden zette veel kwaad bloed. Uiteindelijk werd de gemeente door de rechter teruggefloten tijdens een door gedupeerde inwoners aangespannen rechtszaak.