EEFDE/LOCHEM – Een eensgezinde Lochemse gemeenteraad heeft het college van B&W maandag opgedragen om het plan voor huisvesting van Oekraïners en spoedzoekers, op het voormalige sportterrein van de Detmerskazerne in Eefde, te herzien. De raad nam een motie aan die aanstuurt op het omarmen van een door omwonenden opgesteld alternatief plan. In plaats van tijdelijke woningen komen er dan waarschijnlijk permanente woningen, die op termijn aan de voorraad sociale huurwoningen worden toegevoegd.
Het college ontwikkelde voor zowel Eefde als Gorssel plannen voor de tijdelijke huisvestiging van Oekraïners. Zo soepel als dit in Gorssel tot nu toe verloopt, zoveel verzet is er in Eefde ontstaan. Niet zo zeer tegen de doelgroep, maar wel tegen het voorgenomen aantal woningen en verwachte problemen met de ontsluiting en verkeersveiligheid. Het idee om, naast de tijdelijke woningen, ook nog eens 20 sociale huurwoningen toe te voegen, is helemaal onbespreekbaar voor de omwonenden.
Motie ontraden
De motie van PvdA, GroenLinks, LochemGroen!, VVD, D66 en CDA was op papier al goed voor een meerderheid, maar gaandeweg werden maandag ook GB en Meedenken met Lochem (MmL) over de streep getrokken. Dit ondanks het met klem ontraden van de motie door wethouder Marja Eggink. Zij beriep zich onder meer op snelheid en financiële onzekerheden van de voorgestelde veranderingen. Snelheid is geboden om de Bloemenkamp in Gorssel niet lang meer beschikbaar is en dat ook de beschikbaarheid van woningen voor Oekraïners op Europarcs in Lochem medio volgend jaar niet meer vanzelfsprekend is.
Fractievoorzitter Jan de Vries van de VVD kwam met een doorgerekend tegenvoorstel, dat volgens hem hooguit een half jaar vertraging oplevert. Hij pleit voor het inzetten van een nog goed gevuld potje voor opvang. De 35 woningen zouden moeten worden gebouwd door IJsseldal Wonen. Uit het potje zou de gemeente de woningen dan 5 tot 10 jaar kunnen huren voor de opvang van Oekraïners. De Vries becijferde dat in de reserve voor opvang nog 9 miljoen euro zit en dat huren hooguit enkele tonnen kost. Na verloop van tijd kan IJsseldal Wonen de woningen dan toevoegen aan de voorraad sociale huurwoningen en deze verhuren aan daarvoor in aanmerking komende huurders.
Deze rekensom overtuigde kennelijk ook GB en MmL, waardoor de motie unaniem werd aangenomen.