PvdA ziet poging afvalstoffenheffing te verlagen stranden

1
Centraal inzamelpunt bij de Molenstraat/Julianaweg (archieffoto: LochemsNieuws - 2020)

LOCHEM/GORSSEL – De PvdA slaagde er maandagavond (20/11) niet in om de afvalstoffenheffing in de gemeente naar beneden ‘te praten’. Een amendement van de sociaaldemocraten op de belastingverordening kreeg slechts steun van de VVD en sneuvelde derhalve.

Minder vaak
Namens de PvdA stelde Jos Israël dat de containers van de inwoners volgens jaar minder vaak wordt geleegd maar dat het tarief desondanks omhoog gaat. ‘Minder service voor meer geld’, zo luidt de kritiek in het kort. Volgens de coalitiepartijen GB, D66 en CDA plus GroenLinks is dat echter slechts het halve verhaal.

Kosten
Israël hield de raad voor dat een huishouden dat de grijze container dit jaar 13 keer aan de weg zet rond 175 euro kwijt is. Wie dat volgend jaar opnieuw doet wordt voor 230 euro aangeslagen. Dit terwijl de gemeente minder kosten voor inzameling kwijt is en – als het goed is – een hogere opbrengst gaat halen uit herbruikbare materialen via gescheiden inzameling.

Vervuiler betaalt
Opvallend genoeg was het Willem Beekman van GroenLinks die het collegebeleid het felst verdedigde. Volgens hem hoeft iemand die zijn afval goed scheidt de container geen 13 keer meer aan de weg te zetten en dus geld besparen. Het principe ‘de vervuiler betaalt’ spreekt GroenLinks erg aan. ,,Wie goed zijn best doet kan echt veel geld bespraren”, aldus Beekman.

Milieustraten
De gemeente gaat geld investeren in meer en uitgebreidere milieustraten in wijken en dorpen waar mensen hun papier, blik, plastic, glas en dergelijke kwijt kunnen. Ook komt er op een aantal locaties een mogelijkheid om luiers gratis weg te brengen, al wees Israël erop dat die nog niet kunnen worden verwerkt en dus gewoon in de verbrandingsovens zullen belanden.

Stemming
De PvdA stelde voor slechts een inflatiecorrectie van 0,9% toe te passen en de tarieven verder ongemoeid te laten. Alleen de VVD ging hierin mee, met als extra argument dat de begroting voor volgend jaar een overschot laat zien op de afvalverwerking. Het amendement werd verworpen met 6 voor- en 16-tegenstemmen (VVD-er Van der Most was afwezig).

1 REACTIE

  1. Inwoners van Lochem wat wordt het ons gemakkelijk gemaakt na het lezen van dit artikel in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing op 21 maart het aanstaande jaar.
    Wij als burgers moeten gaan bloeden om de doorgejaagde reserves weer aan te zuiveren,artiesten daar tussen Berkel en Twentekanaal hartelijk dank hiervoor.
    Gelukkig ben ik geen helderziende,maar ik voorspel wel een grote omwenteling in het Lochemse politieke gebeuren,want wat is er in jullie periode gebeurd : Bitter weinig door een ondeskundige bemanning in dat paleis in de Etalage naar de Toekomst.

Comments are closed.