Provincie: ‘Kruising N346-Almenseweg onveilig’

0
Aanrijding op de kruising N346/Almenseweg (Archieffoto: LokaalGelderland.nl)

LOCHEM/ALMEN – Zoals eerder al aangekondigd gaat de provincie na de zomer beginnen met de aanleg van een rotonde bij de kruising van de Zutphenseweg (N346) en Almenseweg. Diezelfde provincie hield de boot lang af maar geeft nu toe dat de kruising in de huidige vorm niet veilig is. Dit wordt gestaafd door onderzoek.

De provincie hield aanvankelijk vol dat de aanpassingen uit 2017 afdoende waren. Toen werd de Zutphenseweg voorzien van brede midden-geleiders. Hierdoor kunnen (brom)fietsers in twee keer de weg over steken. Ook zijn er verkeersborden verplaatst om het zicht te verbeteren. Na deze aanpassingen is desondanks een aantal ongelukken gebeurd.

Rotonde

Uit de analyse van deze ongelukken is nu gebleken dat de inrichting van het kruispunt toch moet worden aangepast, zo schrijft de provincie in een persbericht. ‘Een rotonde is de beste oplossing voor de veiligheid voor de overstekende (brom) fietsers en het autoverkeer op deze plek. In 2016 was er geen geld voor een rotonde. Die is er nu wel door gebruik te maken van een rijksbijdrage voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en bijdragen van de gemeenten Zutphen en Lochem’, aldus de provincie.

Onderzoek

Weggebruikers op de N346 verminderen nauwelijks snelheid bij het naderen van het kruispunt. Het verschil in snelheid met weggebruikers vanaf Almenseweg is daardoor groot. De conclusie luidt: ‘Bestuurders op de Almenseweg zijn hierdoor gevoelig voor inschattingsfouten.’

Het argument dat er bij de vorige ingreep geen geld was voor een rotonde is nieuw. De provincie liet destijds wel weten dat een rotonde veel geld kost maar ook dat zo’n voorziening niet nodig was.

Actuele informatie over het project staat op:
www.gelderland.nl/n346-zutphen-lochem.

(De Zutphenseweg in dit artikel heet op de plek waar het om gaat formeel Lochemseweg. Dit bericht is geschreven vanuit Lochems perspectief en daar is de weg bekend als Zutphenseweg. De betrokken kruising ligt op Zutphens grondgebied.)