‘Projectontwikkelaar moet inwoners gemeente voorrang geven’

0
Foto ter illustratie (bron: freepik.com)

LOCHEM/GORSSEL – Bij nieuwbouwprojecten moet de gemeente proberen om afspraken te maken met projectontwikkelaars zodat eigen inwoners meer kans maken op een nieuwe woning. Een motie van die strekking, van GroenLinks en Gemeentebelangen, kreeg maandagavond steun van een ruime meerderheid van de Lochemse gemeenteraad. 

Aanleiding was de recente frustratie in Eefde toen bleek dat van de 26 nieuwbouwwoningen in het plan Detmerskazerne er slechts twee aan inwoners van het dorp zijn verkocht. De gemeente is toenemend populair bij mensen uit andere contreien. Bij bestaande koopwoningen leidt dit vaak tot hoge biedingen, al was het maar omdat iemand die een woning in de dure randstad verkoopt vaak meer te besteden heeft.

Vaste prijs

Daar is weinig tegen te doen. Maar dat ligt anders bij nieuwbouwwoningen, waarbij sprake is van een vaste koopprijs. Maar ook dan zijn er vaak vele kapers op de kust en vissen inwoners van de kern waar gebouwd wordt achter het net. De ingediende motie wil dat projectontwikkelaars de woningen bijvoorbeeld eerst uitsluitend lokaal onder de aandacht brengen, al is dat in dit digitale tijdperk niet gemakkelijk. Verder kan de woonplaats van de koper als een criterium gelden.

Vrijwillig

Het idee is dat de projectontwikkelaar vrijwillig meewerkt aan zo’n constructie. De indieners van de motie zien weinig juridische middelen om dit verplicht te stellen. Daar is Meedenken met Lochem (MmL) het niet mee eens. Volgens fractievoorzitter Lex de Goede zijn er wel degelijk mogelijkheden voor de gemeente om via de juridische weg te sturen.

Tijdens het debat werd onder meer gewezen op het beleid van de gemeente Deventer. Daar wordt een projectontwikkelaar al bij de uitgifte van de grond verplicht zich te binden aan de voorwaarden van de gemeente, over onder meer doelgroepen en prijzen. Bij weigering geldt het principe: ‘Voor u tien anderen’. Lochem Groen! vindt de motie te slap en steunde deze, net als MmL, PvdA en D66 niet.

Andere motie

LochemGroen! had kort daarvoor een andere motie, die het samen met MmL indiende, weggestemd zien worden met 4 stemmen voor en 18 tegen. Ook deze ging over woningbouw. De indieners storen zich aan het feit dat een in mei aangenomen motie over woningbouw nog steeds niet tot een voorstel van B&W heeft geleid. Het ging destijds over minimaal 30 procent goedkope woningen in elk nieuwbouwplan. De behoefte aan betaalbare woning is groot.

Straf

Via de motie wilden de indieners het college een soort van straf opleggen. Tot dat er een voorstel ligt, dat recht doet aan de eerdere eis van de raad, zou het college elke afspraak met een projectontwikkelaar eerst moeten voorleggen aan de gemeenteraad. Dit zou moeten gelden voor projecten van vier of meer woningen. Dit ging de meerderheid duidelijk te ver, omdat niet onduidelijk is waar de politiek zich dan precies mee moet of mag bemoeien. “De waan van de dag?”, zo vroeg Hamp Harmsen van D66 zich af.

Raadsvoorstel onderweg

Ondanks een gloedvol betoog van Lex de Goede van MmL over de controlerende taak van de gemeenteraad en de ‘overzichtelijke informatie’ (namelijk nul) van het college haalde de motie het dus niet. Wethouder Robert Bosch beloofde wel dat het verlangde raadsvoorstel er op heel korte termijn ligt. Ook wordt een advies verwacht van de Rekenkamercommissie dat het functioneren van de woningmarkt in de gemeente heeft onderzocht.