Premier Rutte noemt Lochem als ‘afschrikwekkend voorbeeld’ [video]

0
Premier Rutte tijdens het coronadebat op 14 oktober 2020 (screenshot NOS Politiek)

DEN HAAG/LOCHEM – Premier Mark Rutte noemde Lochem tijdens het coronadebat van woensdag. Hij deed dit om aan te geven dat de ontheffingen van de regel dat maximaal 30 mensen bij elkaar mogen zijn hun doel voorbij schoten. Hij doelde op het feit dat onder meer de Schouwburg Lochem een ontheffing kreeg, net als veel andere culturele instellingen.

[update] Burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve reageerde via een tweet aan het adres van de Mark Rutte (zie hieronder). De uitspraak van Rutte hieronder is nu letterlijk weergegeven.

Lees verder onder de video…

[videopress vKZTYzRh]

Over de uitleg van de maatregelen en de communicatie hierover zei Rutte: “… er ontstond meteen weer discussie. Wat betekent dat dan voor zalen. Uitzonderingen zouden heel beperkt aantal zalen zijn. Maar dan blijkt ook ‘t Triangeltje in Lochem werd een uitzondering op de regel van 30.”

De premier voegde er nog wel aan toe dat hij overdreef. Hij duidde zijn woorden door te zeggen dat het Kabinet met ontheffing van de 30-personen-regel de grote concertzalen en theaters in gedachten had. In werkelijkheid werden overal in het land ontheffingen verleend in de culturele sector.

Ontheffingen

Deze ontheffingen werden verleend door de Veiligheidsregio’s. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waaronder Lochem valt, kwam met een ontheffing voor acht theaters. Naast Lochem mochten onder meer ook Zutphen, Doetinchem, Apeldoorn en Winsterwijk meer mensen ontvangen, maar wel onder strikte voorwaarden.

Vanaf vandaag geldt voor álle accommodaties weer maximaal 30 personen.