Prachtige kaart toont de leeftijd van je huis

0
Screenshot van de kaart van Lochem (bron: parallel.co.uk/netherlands)

LOCHEM – Benieuwd wat het bouwjaar van je huis is? Of die van de buren? Of van de Gudulakerk? Zelfs als dit je niet interesseert is een blik op een interactieve kaart met deze gegevens de moeite waard. De kaart met alle 10 miljoen panden in Nederland ziet er namelijk prachtig uit. Boven dit artikel is Lochem te zien.

TU Delft

De kaart is te vinden op DEZE Britse website maar is het werk van de 3D geoinformation research group van de TU in Delft. De Engelse website is gespecialiseerd in de visualisatie van data via interactieve kaarten. Aan de Technische Universiteit van Delft zijn mensen actief met het visualiseren van data uit het Basisregister Adressen en Gebouwen (BAG) dat wordt bijgehouden door het Kadaster.

Openbare gegevens

De informatie op de kaart is dus op zichzelf niets nieuws. Deze is openbaar toegankelijk, via bagviewer.kadaster.nl. Maar de visualisatie leidt tot mooie plaatjes. Via kleuren is de periode waarin een pand werd gebouwd in een oogopslag duidelijk. Maar door de muis over een gebouw te bewegen wordt het exacte bouwjaar duidelijk.

Aanleiding

De aanleiding om deze kaart te ontwikkelen was een hele simpele. Een van de medewerkers van het BAG-team uit Delft wilde graag weten hoe oud de Amsterdamse woning van zijn zoon was. Omdat het Kadaster dergelijke informatie als dataset beschikbaar stelt, ontstond het idee om de leeftijd van alle gebouwen in Nederland in kaart te brengen.

Hoogte

Het Delftse team houdt zich verder bezig met het in kaart brengen van de hoogte van gebouwen. Ook die informatie is in het BAG te vinden. Het Delftse project ontvangt overigens financiële steun van de EU.

Screenshot van kaart van Lochem en Laren met buitengebied (bron: parallel.co.uk/netherlands)