Politie geeft gegevens aanrijtijden voortaan maandelijks door

0

LOCHEM – De politie gaat met ingang van 1 januari maandelijks inzicht geven in de aanrijtijden. Dat zou een beter inzicht geven in de cijfers en een betere vergelijking met andere gemeenten in de regio mogelijk maken. Dit blijkt uit de antwoorden van het Lochemse college op vragen van de VVD-fractie.

Cijfers
De VVD stelde vragen naar aanleiding van halfjaarcijfers over 2016 en 2017 waaruit blijkt dat de politie vaker niet binnen 15 minuten na een melding ter plaatse was. Agenten zouden volgens de recente cijfer in ruim driekwart van de spoedeisende gevallen op tijd zijn. In 2016 lukte dat nog in bijna 85 procent van de gevallen.

7 keer
Op gezag van de politie geeft het college van B&W aan dat de reactietijd in absolute getallen ‘slechts’ 7 keer werd overschreden. De percentuele stijging wordt niet echt verklaard. Eerder verklaarde de politie dat meespeelt of er ook brandweer of een ambulance worden ingezet voor een incident. Uit de antwoorden op de vraag van de VVD blijkt dat dit niet is gebaseerd op (nieuw) beleid.

Andere gemeenten
De VVD pakte er ook de cijfers van andere gemeenten in de regio bij. Daaruit blijkt dat de reactietijd ook de gemeente Voorst is verslechterd in de betrokken periode. In Brummen, Bronckhorst en Berkelland verbeterde deze juist. In Brummen zelf met 9 procent. (zie tabel onderaan dit bericht).

Relatief veilig
De politiechef heeft eerder gewezen op het feit dat gebieden in het land met langere reactietijd behoren tot de meest veilige gebieden. De VVD vraagt zich daarom af of het gegeven dat de gemeente Lochem relatief veilig is zorgt voor verminderde zorg voor de aanrijtijden. Politie en college beamen de relatieve veiligheid van Lochem maar ontkennen dat dit ten koste gaat van de aandacht voor de reactietijd van de politie.

Norm
Letterlijk schrijft de politieleiding: ‘We doen er alles aan om de norm van 85% (die in de Veiligheidsstrategie 2015-2018 is afgesproken met het bestuur in Noord- en Oost Gelderland) en ook de landelijke norm te halen. Voorop staat dat we onszelf continue willen verbeteren als het gaat om het op tijd ter plaatse te zijn. De manier waarop we meldingen afhandelen, waarbij geen speciale ‘noodhulpeenheden’ meer zijn, maar alle medewerkers van basisteams beschikbaar zijn voor meldingen, moet hier een belangrijke bijdrage aan leveren.’