Overleg over beveiliging Ebru Umar

0
Ebru Umar

DEN Haag – Columniste Ebru Umar is in gesprek met premier Mark Rutte over haar beveiliging als ze weer terug is in Nederland. Dat heeft ze aan NRC laten weten.

De columniste van onder meer Metro vreest voor haar veiligheid als ze weer in Nederland is. Ze werd op 23 april in Turkije aangehouden omdat ze president Erdogan via tweets zou hebben beledigd. Ze belandde niet in de gevangenis maar mag Turkije nog steeds niet verlaten.

Risicoprofiel
De Nederlandse overheid heeft naar verluidt een politieliaison naar Turkije gestuurd om samen met Umar een risicoprofiel op te stellen. Via sociale media is ze naar eigen zeggen bedreigd door Nederlandse Turken die vinden dat ze Erdogan inderdaad heeft beledigd. Kort na haar aanhouding in Turkije werd ook ingebroken in haar Amsterdamse woning. Er wordt rekening mee gehouden dat die inbraak iets te maken heeft met de kwestie Erdogan en dat het mogelijk een vorm van intimidatie was.

Landarrest
Intussen is er nog geen duidelijkheid over het landarrest van Umar. Verwacht wordt dat het bezwaarschrift van haar advocaat uiterlijk morgen (woensdag) wordt behandeld. De hoop is dat ze de rechtszaak dan in Nederland mag afwachten, maar Ebru Umar is daar zelf nog niet gerust op, zo liet ze weten.