Oud-Lochemer Peter Mense komt met boek ‘Geen Idee in Twente’

0
De cover van Geen Idee in Twente

LOCHEM/HAAKSBERGEN – Oud-Lochemer en geboren Vordenaar Peter Mense (70) heeft het boek ‘Geen Idee in Twente’ uitgebracht. Het is een bundeling van verhalen die hij de afgelopen anderhalf jaar op Facebook zette en die allemaal spelen in zijn voormalige platenwinkel Geen Idee. Die kregen veel respons.

Geen Idee was een platenwinkel in Haaksbergen en deze trok door de bijzondere collectie en de muziekkennis van de eigenaar klanten uit het hele land. Meest liefhebbers en verzamelaars. Dat leverde geanimeerde gesprekken en bijzondere verhalen op.

Geen Idee

Voor velen niet meer onbekend is hoe de naam van de platenwinkel tot stand kwam. Peter Mense kreeg tijdens de inschrijving van zijn bedrijf bij de Kamer van Koophandel onder meer de vraag wat de naam moest worden. Antwoord: ‘Geen idee’. De medewerker van de KvK stelde hem gerust: ‘Dan vullen we dat later in.’ Daarvan is het kennelijk nooit gekomen.

De verhalen in het boek zijn vaak hilarisch maar hebben soms een serieuze of zelfs tragische ondertoon. Zoals de door The Doors geobsedeerde klant die naar Parijs gaat om het graf van Jim Morrison van graffiti te ontdoen. Tijdens die missie komt hij tot het besef dat zijn fascinatie te ver is doorgeschoten.

Bijnamen

Of de man die vindt dat de platenhandelaar geen verstand van muziek heeft en pocht op zijn eigen platencollectie. Peter Mense beschrijft hoe hij op (weinig?) subtiele wijze van deze lastige klant is afgekomen. En een ander verhaal gaat over de wielrenner die helemaal uit Nunspeet naar Haaksbergen fietste en met fiets en al de winkel betrad. Hij kwam om te vragen of er ook bootlegs te koop waren. “De band Bootlegs ken ik niet”, aldus de platenbaas.

De klanten van Geen Idee kregen allemaal bijnamen. Zo werd de wielrenner ‘Gerben Karsten’ en Doors-fan ‘Jim’.

Lochem

De link met Lochem zit in een verhaal over een vaste klant die de eigenaar van Geen Idee aantrof in een chagrijnige bui. Op de vraag wat er aan de hand was antwoordde Peter Mense dat hij er niet in slaagde om 50 vrijwilligers te vinden voor een groot festival in Haaksbergen in 1988 waar onder meer de Golden Earring en TC Matic zouden optreden. “Is dat alles?”, vroeg Lochemer Roland Lindenbergh en vertrok. Korte tijd later belde hij met de mededeling: “Ik heb er 49.” Op de dag van het festival werden de Lochemse vrijwilligers met auto’s aangevoerd. “Ik ben Roland nog altijd dankbaar”, aldus Mense.

De Vergulde Os

De schrijver trad in de jaren ’70 op als fakir. Menig niet meer zo piepjonge Lochemer zal zich de optredens in onder meer jongerencentrum Ungha nog herinneren. Hij geldt in Lochem overigens ook als medeoprichter van de De Vergulde Os. Dat was gevestigd in een onbewoonbaar verklaard pand. Volgens Mense aan de Oosterbleek maar inmiddels hebben lezers de redactie erop gewezen dat het de Noorderwal moet zijn geweest. “We kregen toestemming van de eigenaresse om het te gebruiken en dat werd dus het eerste jongerencentrum van Lochem.”

Naast en na zijn carrière als platenhandelaar was Peter Mense manager van verschillende bands en later ook van cabaretiers. Zijn boek krijgt veel aandacht in de media. Onder meer de Volkskrant, NRC en AD schreven er positief over.

Bestellen

‘Geen Idee in Twente’ is te bestellen door € 14,95 + € 4.00 (verzendkosten) = €.18,95 over te maken op bankrekening: NL97INGB0665102151 t.n.v. Geen Idee – Haaksbergen. Hierbij moeten de adresgegevens worden vermeld. Het boek wordt na ontvangst van de betaling verstuurd.

Na ontvangst van betaling versturen we het boek. Het is ook te bestellen bij Boekhandel Lovink in Lochem. De winkel is momenteel gesloten maar er is een bezorgservice.