OPROEP: herinneringen aan chaotische jaarwisselingen (1965-1985)

0
Nieuwjaarsnacht 1979 in Lochem (foto: collectie familie Van Zuilekom)

LOCHEM – Onder het motto ‘LochemsNieuws maken we samen’ is de redactie op zoek naar mensen met levendige herinneringen aan de jaarwisselingen in Lochem tussen pakweg 1965 en 1985. Die verliepen vaak chaotisch en zorgden voor veel schade. LochemsNieuws blikte terug met een politieman en iemand van de kant van de jongeren die ‘ludieke acties’ bedachten, die soms ontspoorden door vandalen met minder ludieke bedoelingen.

Voordat we het dubbelinterview met de betrokkenen plaatsen willen we graag meer herinneringen van betrokken. Zie hiervoor de concrete oproep hieronder.

Schade
Aanleiding zijn de schadebedragen die de gemeente Lochem na de afgelopen jaarwisselingen meldde. Vorig jaar 1000 euro, die jaar 4000 euro, waarbij de laatste geheel op het conto van Eefde komt. Dat was vroeger wel anders. Voor tienduizenden guldens moesten de gemeente en particulieren vaak ophoesten om de schade te herstellen.

Charges
Brandende auto’s, een auto in de gracht, een schaftkeet met gasflessen in de fik en uiteraard het kanon van de Oosterbleek van het talud werd geduwd. Er kwam zelfs een keer een peloton ME aan te pas. En de Lochemse politie voerde ook zelf met alle beschikbare manschappen charges uit met de wapenstok. Ook de brandweer had de handen vol. Pas toen politie en gemeente de focus van de Nieuwstad naar het Graafschapterrein wist te verleggen keerde de rust allengs terug in Lochem.

Oproep: stuur herinneringen en foto’s

Het interview met de oud-politieman en een van zijn ‘tegenpolen’ leverde al veel smeuïge details op. Maar onder de spreekwoordelijke oudere jongeren moeten nog veel meer herinneringen leven. En als het meezit ook oude foto’s.

Stuur ons de verhalen. Doe dit niet als reactie op dit artikel of via Facebook, want dan liggen ze meteen ‘op straat’. Stuur ze liever via info@lochemsnieuws.nl.

Het hoeft geen goedlopend verhaal te zijn. Dat maakt de redactie er wel van. Wie liever helemaal niet schrijft mag ook een mailtje sturen met een telefoonnummer. Dan bellen we even.

Tijdsaanduidingen
We zijn overigens ook blij met simpele tijdsaanduidingen. Zo is bijvoorbeeld nog niet geheel duidelijk wanneer de oud- en nieuw-viering zich van de Nieuwstad naar het Graafschapterrein verplaatste.

Foto’s kunnen eveneens per mail worden gestuurd. Wie oude foto’s heeft maar niet weet hoe deze te digitaliseren, mag ook even mailen voor overleg. Het is overigens altijd mogelijk om met een mobiele telefoon een foto van een oude foto te maken. Bijsnijden en verbeteren doet de redactie wel.

Kortom:

info@lochemsnieuws.nl