Opgelicht?! ontmaskert Lochemse ‘webshopschurk’

0
Dit is wat je te zien krijgt als je de webshop Prontoz probeert te bezoeken (screenshot)

LOCHEM – Het televisieprogramma Opgelicht?! besteedde dinsdagavond (9/2) aandacht aan wat ze bij Avro-Tros een ‘webshopschurk uit het oosten des lands’ noemen. Uit de beelden blijkt overduidelijk dat het gaat om een adres in Lochem. De eigenaar van de webshop (Prontoz) wordt Gino genoemd.

Bekijk de betrokken aflevering van Opgelicht HIER.

Een bezoek van een verslaggeefster van het programma aan het adres van Gino levert een vaag gesprek via de intercom aan de deur op. Een bezoek aan zijn eveneens opgespoorde ouderlijk huis leert dat die woning net is verkocht. Even later wordt Gino telefonisch wel bereikt. Dan volgt een verhaal over leveringsproblemen en de verklaring dat de website offline zal worden gehaald. “Ik word er zelf ook helemaal gek van. Ik heb hier helemaal geen zin in”, zo klinkt het. Hij zegt ook dat hij zijn woning tijdelijk heeft verlaten omdat er al een paar ‘dreigende mensen’ aan de deur zijn geweest.

Sportartikelen

Via de webshop worden sportartikelen aangeboden voor lage prijzen. Het gaat volgens een gedupeerde onder meer om dumbells (gewichten) die in coronatijd erg populair zijn en elders vaak zijn uitverkocht. Verder blijkt dat een telefoonnummer wordt gebruikt van iemand die niets heeft te maken met de shop. De eigenaresse van het mobiele nummer kreeg al meerdere boze gedupeerden aan de lijn.

Meerdere websites

Uit de reportage van Opgelicht?! blijkt dat Lochemse Gino kan worden gekoppeld aan zeker een tiental andere websites. Daar worden onder andere naam vaak dezelfde artikelen aangeboden. Ook zijn er stukken tekst die op al deze sites terugkeren. “Gina incasseert maar levert niet”, zo luidt de conclusie.

De afrekening van bestelde artikelen loopt via de bekende betaaldienst Mollie. De inspanningen van Opgelicht?! hebben ertoe geleid dat betalingen aan de Lochemer worden geblokkeerd.

Offline

De webshop Prontoz is inmiddels inderdaad offline gehaald, zoals blijkt uit de afbeelding bij dit bericht. Dit geldt ook voor een aantal andere door Opgelicht?! genoemde of getoonde webshops. En op het adres waar Gino woont is op dit moment geen inschrijving van een bedrijf te vinden in het register van Kamer van Koophandel. In de uitzending laat hij weten van plan te zijn bedrijf te laten uitschrijven. Of gedupeerden nog iets van hun betalingen hebben teruggezien is onbekend.