Openluchtspel ‘Op Heilige Grond’ puur Lochemse productie

0
Regisseur Tonnie Sleumer (l) en schrijver van het openluchtspel Gerwin Nijkamp (foto: LochemsNieuws)

LOCHEM – Het openluchtspel dat dit jaar 4 keer wordt uitgevoerd in het openluchttheater is een puur Lochemse productie. ‘Op Heilige Grond’ is geschreven door Gerwin Nijkamp en al tijdens het schrijfproces had hij nauw contact met regisseur Tonnie Sleumer. De eerste uitvoering is op vrijdag 30 juni.

Regisseur
Sleumer was vorig jaar nog co-regisseur met Wilma Makkink maar mag het dit jaar alleen doen. Hij is tevreden over hoe het gaat. ,,De acteurs kennen de teksten uit hun hoofd en de repetities lopen lekker”, zo zegt hij. De eerste weken moest worden gerepeteerd zonder decor. Dat kon dit jaar pas laat worden gebouwd vanwege de twee uitverkochte concerten van BLØF in het openluchttheater. Tonnie Sleumer: ,,Onze decorploeg is er om problemen op te lossen en dat doen ze geweldig. Door een goede voorbereiding kon het decor hier snel worden opgebouwd.”

Nonnen
Gerwin Nijkamp is de schrijver van het stuk. Eerder deed hij ervaring op als schrijver van een openluchtspel van de Klein Dochterense toneelvereniging ONA. Ook schreef hij sketches voor de jaarlijkse revue van dezelfde vereniging. ,,Tonnie Sleumer had een idee om iets te doen met nonnen en dat heb ik opgepakt”, aldus Nijkamp.

(lees verder onder de foto)

Klooster
In het verhaal dat hij schreef draait het om een klooster dat voor het ‘wereldse’ probleem staat: doorgaan op de oude voet of je open stellen voor nieuwe dingen? Als het klooster dreigt in te storten wegens achterstallig onderhoud worden de nonnen gedwongen om te kiezen voor het laatste. Ze besluiten kamers te gaan verhuren. Dat zet het tot dan toe zo rustige dagelijkse leven behoorlijk op z’n kop.

Schrijver
De eerste gast is een schrijver – type Jules Deelder – uit het westen van het land die kampt met een writers-block. Gerwin Nijkamp: ,,In het verhaal draait het om de problemen van de verschillende personages. Dat klinkt zwaar maar dat is het niet. Het is een vrolijk stuk met veel humor en veel muziek.” De diepere gedachte achter het verhaal is de dreigende krimp in de Achterhoek waardoor de hele regio de vensters moet openen en op zoek moet naar vernieuwing.

Popgeschiedenis
De titel ‘Op Heilige Grond’ is niet alleen een verwijzing naar het klooster maar zeker ook naar het Lochemse openluchttheater. Daar ligt een heel stuk popgeschiedenis en veel mensen kennen Lochem nog altijd vooral van de festivals die er vroeger werden gehouden. In het stuk zitten de nodige verwijzingen naar die historie. In de vorm van muziek van artiesten die er vroeger optraden.

(lees verder onder de foto)

De gehele cast van het openluchtspel 2017 (bron: openluchtspellochem.nl)

Live muziek
Er is zelfs live muziek hoewel dat was anders is ingevuld dan aanvankelijk bedacht. Er was een mooie rol weggelegd voor de Lochemse poplegende Ap(pie) Daalmeijer maar die overleed tot ieders schrik op 18 mei. Het stuk is deels herschreven en Ap’s muzikale maatje Stef Woestenenk neemt, samen met andere muzikanten, een deel van honneurs over.

16 rollen
Het stuk kent 16 rollen. Die zijn erg uiteenlopend van aard. Variërend van de wat botte aannemerszoon tot het meisje dat bij wijze van heropvoeding naar het klooster wordt gestuurd. De leeftijd van de acteurs loopt uiteen van jonge twintigers van rond de 70. Wie bij nonnen aan de film/musical Sister Act moet denken komt niet geheel bedrogen uit: er wordt ook nog gedanst door de nonnen. De choreografie is in handen van Sandra Wilmink.

Kaartverkoop
Het openluchtspel is te zien op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli en vervolgens nog eens op vrijdag 7 en zaterdag 8 juli. Het begint telkens om 20.30 uur. Kaarten zijn online te koop door HIER te klikken. Verder zijn ze verkrijgbaar bij:
VVV Lochem, VVV Gorssel/agentschap Boekhandel Bechtle, Kapsalon Lamar (Laren), Brasserie De Mölle, Everwennink (Ruurlo), Attent Frank Bannink (Barchem), Mode Meilink (Borculo)

Meer info:
Website Openluchtspel

Facebookpagina

Twitter

De gehele cast van ‘Op Heilige Grond’ (exclusief de muzikanten):

Naam Rol
Ans Hiestand Moeder-overste
Anke Kollen Zuster Gudulda
Alma Woestenenk Zuster Bertha
Wilma Makkink Zuster Gloria
Nicole Arendsen Zuster Rika
Marie-Christien Grotenhuis Zuster Serene
Jos Teunissen Aannemer Jozef
Tom Urbaan Chris
Dick Teunissen Schrijver Jules
Sharon Grijsen Lotte/Zuster Eucalypta
Sietse Wagemakers Vader van Lotte
Jelmar Eggink Johannes, vriend van Chris
Fabian Bonte Jakobus, vriend van Chris
Herman de Jonge Hoofdagent Frits
Nick Schut Agent Ron
Ria Postma Moeder van Johannes en Jakobus
Sharon Grijsen Lotte/Zuster Eucalypta