Open-monumenten-weekend in Lochem, Zwiep, Eefde en Almen

0
De winkel van Hassink en de Remonstrantse kerk. (Bron: Google Streetview)

LOCHEM/EEFDE – In totaal 18 objecten in de gemeente maken komend weekend deel uit van het Open-Monumenten-Weekend. Deze zijn te vinden in Lochem, Zwiep, Eefde en Almen. Ook zijn er diverse activiteiten zoals rondleidingen, demonstraties, brocante en een sapdag.

Winkel ‘v/h Hassink’
De opening vindt zaterdag om 10.00 uur plaats bij de Remonstrantse kerk en de daar tegenovergelegen winkel ‘v/h Hassink’. Na optredens van muziekvereniging Advendo en De Koolhazen opent burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve het weekend. Aansluitend reikt hij de Erfgoedprijs 2016 uit.

Monumentenfair
Na een intermezzo van Advendo vertelt voorzitter Mieke van Elk van de kerkenraad Remonstranten Lochem-Zutphen over de kerk aan de Emmastraat. Eigenaresse Karin de Boer doet vervolgens hetzelfde over de winkel ‘v/h Hassink’. Advendo sluit daarna het officiële gedeelte af. In de kerk wordt tot 17.00 uur de Monumentenfair gehouden met kunst, textiel, brocante en een expositie over de kerk. Ook zijn diverse muzikale optredens.

logo open monumentendagKlompenmaker
De winkel is eveneens tot 17.00 uur geopend. Tot 15.00 uur is daar een demonstratie door een klompenmaker. In het centrum van Lochem is de Gudulakerk geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het beklimmen van de kerktoren is mogelijk tot 15.00 uur.

Markt
Op en rond de Grote- en Kleine Markt zijn verder het oude postkantoor te bekijken, is het oude stadhuis zaterdag open van 10.00-16.00 uur en wordt aandacht gevraagd voor een van de oudste panden van Lochem. Dat staat aan de Bierstraat 10 (Kleine Markt) en herbergt momenteel restaurant Da Vinci. Het is een van de weinige panden in Lochem dat nog een vakwerkskelet heeft. Het werd kort na de grote stadsbrand van 1615 gebouwd.

Kanon
Het zijn geen gebouwen met wel monumentjes op zich: de oude lantaarn op de Markt en het kanon aan de Oosterwal zijn opgenomen in de route. Verder zijn de Joodse Synagoge aan de Westerwal en het Bleekhuisje daar tegenover geopend. De oude begraafplaats aan de Zutphenseweg (achter ‘Jan Patat’) maakt ook deel uit van de route. Deze fraaie dodenakker is altijd vrij toegankelijk.

Zwiep
Zwiep heeft maar liefst drie objecten die meedoen aan het monumentenweekend. Allereerst is er het Tolhuisje uit 1852 aan de Zwiepseweg 148. Daar tegenover, op de kruising met de Wengersteeg, staat een herinneringsbank. Die werd, samen met de boom in het midden van de zeshoekige bank, geschonken door  de eigenaren van Landhuis De Heest. Dit als dank voor de hulp van inwoners van Zwiep na een bombardement op het huis op 19 november 1944. Door die inzet brandde het landhuis niet af. Verder is de Zwiepse Molen zowel zaterdag als zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met brocante.

Eefde
Op zaterdag is in Eefde het sluiscomplex te bekijken van 10.00 tot 17.00 uur. Aan de Valkeweg in Eefde staat boerderij ‘t Valcke. De Stichting IJsselhoeven houdt daar zondag diverse activiteiten, waaronder een sapdag. Mensen kunnen daar hun eigen appels en peren laten persen door een sapmobiel. Hiervoor is aanmelding noodzakelijk via www.ijsselhoeven.nl.

Streekproducten
Op de deel van ‘t Valcke staan kramen met ambachtelijke streekproducten zoals honing, jam, walnootolie, fruit, groente en kaas. Kinderen kunnen een ritje maken op een pony en deelnemen aan allerlei doe-activiteiten. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur zijn er rondleidingen door Mirjam ten Hove. Er worden verder korte theater-acts opgevoerd door Wilma Makkink en Paul Zoerink. Om 12.30 en 14.30 uur kunnen bezoekers getuigen zijn van de allereerste IJsselhoeve-monoloog, door Zwaan Makkink.

Dubbelboerderij Almen
In Almen is de dubbelboerderij aan de Wagenvoortsdijk 8 zaterdag het toneel van twee rondleidingen door eigenaresse Manja Bedner, om 14.30 en om 16.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk en dit kan via www.hetkamertheater.nl. Dit rijksmonument werd in 1911 gebouwd in opdracht van de diaconie Almen. Meer over de geschiedenis is te lezen via DEZE link.