Oogstdag met veel historische landbouwmachines

0
Siward Dijkman (l) en Herman Zwiers bij een van de oude machines die tijdens de oogstdag in actie komen (foto: LochemsNieuws)

LAREN/LOCHEM – Liefhebbers van oude landbouwmachines moeten aanstaande zondag (30/7) vooral een kijkje gaan nemen aan de Broersdijk tussen Laren en Lochem, ter hoogte van huisnummer 2a. Daar houdt het Historisch Agrarisch Genootschap dan een oogstdag. Daarbij worden een groot aantal met veel liefde in standgehouden werktuigen uit voorbije tijden ingezet.

Het genootschap heeft aan de Broersdijk de ruimte om te sleutelen aan allerlei werktuigen en machines. Stuwende krachten van de vereniging zijn Herman Zwiers en Siward Dijkman. Tijdens een rondgang langs een groot aantal machines blijkt dat je beide heren niets hoeft wijs te maken over de werking en de constructie ervan. Hier zit duidelijk veel kennis.

Ingenieus

En wie denkt dat het gaat om simpele apparaten heeft het mis. De werking van een oude Oostenrijkse dorsmachine is voor de leek al niet makkelijk te doorgronden, maar echt ingewikkeld wordt het bij een oude knollenplukmachine. Die zit heel ingenieus in elkaar en ook dit wonder der techniek komt tijdens de oogstdag in actie. Wie wil krijgt er de nodige uitleg bij.

Het genootschap bouwt zo nodig ook zelf machines. Zoals een oliepers voor zonnebloempitten. Herman Zwiers zegt: “Toen de zonnebloemolie vorig jaar heel duur werd hebben we zelf zonnebloemen gezaaid. Na het maaien hebben we de bloemen in de dorsmachine gedaan. Dat ging prima. We hielden 18 kilo zonnebloempitten over. Een pers hebben we zelf gebouwd en ook die werkt voortreffelijk.

Maaien

Op 30 juli wordt ook gemaaid met oude maaibalken aan klassieke tractoren. Siward Dijkman twijfelt niet over een keurige snede, want wijzend op Zwiers zegt hij: “Daar zit de regerend Nederlands Kampioen balkmaaien.” Verder komen onder meer een combine uit de jaren ’60, schudders en een machine die graan in schoven bindt in actie. En uiteraard wordt geoogste graan gemalen. Die oogst vond overigens eerder al plaats, om er zeker van de zijn dat het graan droog verwerkt kan worden.

Het Historische Agrarisch Genootschap bestaat 17 jaar en telt zo’n 30 leden. Allemaal liefhebbers en meestal ook zelf bezitters van oude werktuigen. Ook daarvan zijn er tijdens de oogstdag een aantal te zien. Maar er is meer. In de categorie oude ambachten mogen bezoekers demonstraties mandenvlechten en het spinnen van alpacawol verwachten. Er zijn oude bromfietsen te zien en zelfs een combinatie van een oude Volkswagen Kever met Kip caravan uit de vorige eeuw.

Mobiele keuken

De organisatie beschikt over een zelfgebouwde mobiele keuken die van alle gemakken is voorzien, zodat ook de inwendige mens aan z’n trekken komt. Vrijwilligers zorgen ervoor dat dit vlotjes verloopt. Alcohol wordt overigens niet geschonken.

Voor de muziek zorgt accordeonist Henk Holtstege uit Laren. De toegang is gratis, maar een vrije gift is meer dan welkom. Parkeren is ook gratis en dit kan heel dicht bij het terrein waar de oogstdag wordt gehouden. Het begint aanstaande zondag om 13.30 uur.