OM rondt onderzoek ‘ponnypletters’ af

0
Still uit de YouTube-video die in 2013 opduikt en waarin een inwoonster van Lochem te zien is.

LOCHEM/ALKMAAR – Het openbaar ministerie heeft het onderzoek afgerond naar de herkomst van de ’ponyplet-filmpjes’. Daarin worden dwergpony’s mishandeld. De zaak kwam in 2013 aan het rollen toen op YouTube en filmpje verscheen waarop een corpulente Lochemse dame werd herkend. Of zij, haar echtgenoot en de makers worden  vervolgd wordt nog deze maand duidelijk.

Dit melden de dagbladen van de Holland Media Combinatie, waaronder het Noord-Hollands Dagblad woensdag (2/11).

Opgewonden
’Ponypletters’ is sinds het verschijnen van de filmpjes in 2013 een begrip geworden. Volgens de Alkmaarse regisseur Carlo M. worden sommige mannen opgewonden van corpulente dames in nauwsluitende galajurken op (te) kleine pony’s’. De Shetlandpony’s gaan in de video’s letterlijk door hun hoeven.

Zelfmoord
Carlo M. liet zich destijds door SBS6 interviewen en riep zo de volkswoede over zich af. Plus vervolging door het OM van de makers en de ‘acteurs’. M. moest enige tijd onderduiken. Hij maakte in 2015 vermoedelijk een einde aan zijn leven nadat zijn vrouw hem had verlaten, hoewel dat niet is komen vast te staan. Het OM laat zich hierover ook nu niet uit.

Lochem
Naast M. werden ook het zwaarlijvige model en haar echtgenoot uit Lochem gehoord. Ook een Amsterdamse die in een andere video was te zien werd aangehouden. Het OM gaat de zaak nu eerst met de betrokkenen bespreken en beslist dan over eventuele vervolging.

Het onderzoek duurde lang omdat de herkomst van de filmpjes moest worden vastgesteld en omdat een buitenlandse deskundige de gevolgen voor de betrokken pony’s moest onderzoeken. Ook is de zaak vrij lang bij het de officier van justitie in een lade blijven liggen. De meeste video’s zijn gemaakt in de regio Alkmaar, zo meldt de regionale kranten vandaag.

Nieuwe video’s
In de afgelopen tijd doken opnieuw dergelijk ‘ponypletter’ op op Youtube. Vermoed wordt dat deze ergens in Gelderland zijn opgenomen.