Nieuwe gemeenteraad ontvangt brief van omwonenden gasfabriekterrein

0
Foto ter illustratie

LOCHEM – De leden van de gemeenteraad van Lochem hebben een brief ontvangen van de Werkgroep Omwonenden Gasfabriekterrein (WOG). Aanleiding is het aantreden van de raad in nieuwe samenstelling. De werkgroep wenst de raad wijsheid toe bij de behandeling van de ontwikkeling van het voormalige gasfabriekterrein. Daar is een nieuw filiaal van Lidl gepland.

Leefbaarheid
De omwonenden zijn daar mordicus tegen. In de brief aan de raad is te lezen: ‘De realisatie van een dergelijke grote supermarkt op dit terrein, omsloten door een woonomgeving, is absoluut niet acceptabel voor omwonenden omdat de woonomgeving en de leefbaarheid daarvan zwaar worden aangetast. Bovendien verstoort dit plan andere belangrijke visies voor verbetering van de Lochemse binnenstad en de verkeersvisie.’

Tegenstrijdig
Er wordt verder gewezen op de ogenschijnlijke tegenstrijdigheid van enerzijds de afwaardering van de Julianaweg tot ‘erfweg’ met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur en anderzijds de bouw van een supermarkt die volgens de omwonenden leidt tot een toename met 15.000 verkeersbewegingen per week.

In de brief worden verder de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers, de toename van fijnstof en de voorziene parkeerproblemen voor de supermarkt en de binnenstad.

Coalitieakkoord
De omwonenden wijzen de raadsleden op het onlangs gesloten coalitieakoord ‘Dichtbij, Duurzaam, Doen’. Daarin staat onder meer dat luisteren naar en in gesprek gaan met de samenleving van belang zijn, dat de leefomgeving en de leefbaarheid belangrijk zijn en dat snel inspelen op problemen zoals onveilige verkeerssituaties regel moet worden.

Heroverwegen
‘Nu nog kunt u de plannen heroverwegen’, zo lezen de raadsleden in de brief. En verder: ‘Als e.e.a.  gerealiseerd is, kan het niet meer teruggedraaid worden en zit de stad Lochem voor jaren opgescheept met deze onmogelijke situatie.’

De werkgroep biedt zich aan voor deelname aan een brede discussie over een andere invulling van het terrein. De omwonenden zijn groot voorstander van woningbouw op de betrokken locatie.

De WOG heeft nu ook een website: www.woglochem.nl

Lees ook:
Leden van de werkgroep hebben eerder in een interview met LochemsNieuws uitgelegd waarom ze de nieuwe Lidl niet willen. Lees het HIER.