‘Nieuwe commissaris van de Koning moet boegbeeld zijn’

Clemens Cornielje weer in 't ziekenhuis

0
Commissaris van de Koning Clemens Cornielje (foto: Provincie Gelderland)

LOCHEM/ARNHEM – De nieuwe commissaris van de Koning, die volgend jaar Clemens Cornielje opvolgt, moet in ieder geval een echt boegbeeld zijn en bestuurlijke ervaring meebrengen. Dat vindt een grote meerderheid van Gelderlanders die meededen aan een enquête. De resultaten daarvan worden meegenomen in de profielschets.

Clemens Cornielje is opnieuw opgenomen in het ziekenhuis zo bleek vandaag (30/8). Onderaan dit artikel meer daarover.

Deelnemers
De enquete werd van 17 juli tot en met 20 augustus online gehouden. Daar deden niet heel veel mensen aan mee maar van de 531 deelnemers vinden er 471 dat de nieuwkomer het boegbeeld van de provincie moet zijn. Een achtergrond in het openbaar bestuur vinden 389 respondenten belangrijk.

Op 3 oktober stellen Provinciale Staten in een extra vergadering de profielbeschrijving vast. Direct daarna bieden ze de profielschets aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan. Kort daarna verschijnt de vacature met de Gelderse profielschets in de media.

Cornielje opnieuw opgenomen in ziekenhuis

Commissaris van Koning Clemens Cornielje is opnieuw opgenomen in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Twee weken geleden werd hij uit het ziekenhuis ontslagen nadat hij was behandeld voor een hersenvliesontsteking.

Terugval
De provincie Gelderland meldt dat afgelopen weekend sprake was van een terugval in de gezondheidstoestand. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de medicijnen die de naweeën van de hersenvliesontsteking moeten bestrijden, maar zeker is dit niet.

Om dingen uit te sluiten en te kijken of een ander type medicijn beter aanslaat, is de commissaris weer opgenomen. ‘Het gaat inmiddels weer wat beter met hem, maar het verdere herstel zal zeker nog wel enige tijd vergen’, zo is te lezen in een persbericht van de provincie.

Steun
De commissaris laat weten alle belangstelling en ondersteunende woorden hartverwarmend te vinden. Het geeft hem veel energie en die is, zo zegt hij, nu ook wel nodig.

De taken van de commissaris worden waargenomen door VVD-gedeputeerde Jan Markink ujit Borculo.

Loopbaan
Cornielje (60) is sinds 2005 commissaris. Daarvoor was hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij maakte afgelopen voorjaar bekend hij per 1 februari volgend jaar zijn functie neerlegt.  Hij wil Eerste Kamerlid worden.

Eerder werd meerdere keren kanker geconstateerd bij Clemens Cornielje.