Niet veel Lochemse links in de nieuwe Quote 500

0
(foto: LochemsNieuws)

LOCHEM/GORSSEL – De Quote-500 is er weer. De jaarlijkse lijst der superrijken waar de ‘minderbedeelden’ zich á raison van 20 euro in tijdschriftvorm aan mogen vergapen. Het totaal vermogen van de 500 grootverdienders bedraagt dik 163 miljard euro. LochemsNieuws ging op zoek naar Lochemse links in de lijst.

Johan Kaemingk
Dat valt nog niet mee, want de Quote laat de woonplaats van de upper view meestal in het midden. Het begin is makkelijk. Zo vinden op plek 34 een echte Lochemer: Johann Kaemingk (60). Twee plaatse gezakt te opzichte van vorig jaar en trotse bezitter van een geschat vermogen van 950 miljoen euro.

Kaemingk wordt door Quote omschreven als ‘boertje uit Lochem’ die zijn vermogen vergaarde als eigenaar van beurshandelshuis Optiver. Vorig jaar goed voor ietsje minder de 300 miljoen nettowinst.

Haringtest
Over dat ‘boertje’ gesproken. Quote probeert de rijken steeds vaker ‘lollig’ te omschrijven. Daardoor krijgen de teksten iets van de (verdwenen) haringtest van het AD. Zo krijgt iemand ‘extreemlinkse’ sympathieën in de schoenen geschoven vanwege steun aan een online journalistenplatform.

Hans Melchers
Niet woonachtig in Lochem maar zeer bekend als eigenaar van museum MORE in Gorssel en Ruurlo is Hans Melchers (80) uit Vorden. Op plek 5 (was 6) met 2,3 miljard. Dat is volgens Quote 4,2% minder dan vorig jaar. Hij vergaarde zijn fortuin in de chemie en als investeerder.

Hebben we iemand met Lochemse links over het hoofd gezien in de lijst?
Meld het ons via een reactie onder dit bericht of via info@lochemsnieuws.nl

Bijlsma exit
Roelof Bijlsma, die zijn villa Huize Java aan de Barchemseweg al een tijdje te koop heeft staan konden we niet meer vinden in de lijst. Met zijn naar schatting 45 miljoen euro bungelde hij een paar jaar onderaan de lijst. Nu zijn anderen hem voorbij gestreefd.

Hennie van der Most
Ook verdwenen uit lijst is Hennie van der Most. Deze inwoner van Gorssel stond vorig jaar nog op plek 468 en in 2016 zelfs op 217. Geschat vermogen in 2017: 75 miljoen. Dat moet, volgens Quote, dus flink zijn gedaald. Ons voormalige raadslid voor de VVD werd groot in ‘t old iezer en bekend van pretparken. Zijn Kernwasser Wunderland in Kalkar staat in de etalage. Het geld gaat nu naar een nieuw attractiepark in Rotterdam.

Ger Visser
Het schiet niet op, maar ook kantoorpanden-koning Ger Visser uit Gorssel komt uiteraard niet meer voor in de lijst. Zijn Eurocommerce ging op grootse wijze failliet en sindsdien wordt Visser vervolgt voor allerlei vermeende malversaties.

Veel miljonairs
Dan zijn we qua Lochemse linken met de lijst wel uitge…. Valt toch wat tegen. Niet zo lang geleden was de gemeente in het nieuws omdat één op de twintig van ‘ons’ miljonair is. Veel daarvan wonen in de periferie van Gorssel en Epse. Maar kennelijk met vermogens waarvan je weliswaar (erg) leuk kunt leven, maar waarmee je de Quote 500 voorlopig op je buik kunt schrijven.

Ondertussen bij de buren
Dan nog maar even in de regio gekeken. Melchers uit Vorden hebben we al genoemd. Op 310 staat Kees Koolen uit Wichmond.  Quote schat hem in op 130 miljoen. Hij was mede-oprichter van de hotelsite Booking.com. Zijn pogingen om flink te investeren in een mega-koeienstal in Wichmond kreeg niet veel handen op elkaar.

Dik Wessels
Bouwmagnaat en investeerder Dik Wessels uit Rijssen-Holten overleed vorig jaar. Quote wijdt een in memoriam aan hem. Zijn vermogen was zo groot dat zijn dochters er zelfs in gedeelde vorm meer op plek 12 en 13 terecht komen. Beiden bezitten 1,8 miljard, zo is de schatting.