Natuur in beeld: bloeiende hazelaar

0
Hazelaar in bloei (foto: Niek Hidding)

LOCHEM – De hazelaar bloeit. Fotograaf Niek Hidding legde het vast en stuurde de bijgaande foto’s. Wat we zien is de vrouwelijke bloeiwijze van hazelaar. De mannelijke bloeiwijze gaat daar aan vooraf in de vorm van katjes en meeldraden, oftewel ‘snottebellen’.

Dat de hazelaar nu bloeit is niet uitzonderlijk vroeg. De katjes zijn vaak al in het late najaar te zien en de goudgele meeldraden in september. Het stuifmeel uit de snottebellen zorgt ervoor dat ook het vrouwelijke deel van de struik kan bloeien. Beide geslachten bevinden zich in dezelfde struik.

lees verder onder de foto…

Hazelaar in bloei (foto: Niek Hidding)

De vrouwelijke bloeiwijze valt vaak niet erg op, want het gaat om hele kleine rode bloemetjes. Die bevinden zich in de oksels van takjes. De plant bloeit als er nog geen bladeren zijn.

Hazelaar, Corylus avellana L. is een  struik uit de Berkenfamilie. Je vindt ze in loofbossen als ondergroei en in de bosrand en tussen ander struikgewas.

Hazelnoot

Na bevruchting groeien de vruchtbeginsels uit tot een noot. Deze is aanvankelijk omgeven door een klokvormige gesloten krans van schutblaadjes. De Hazelaar is overigens pas na 10 jaar volwassen en gaat dan vrucht dragen.

Bestuiving vindt plaats via de wind. Omdat dit vaak niet erg effectief is, produceren hazelaars heel veel pollen. Dat is slecht nieuws voor hooikoortspatiënten. Als de pollen op de stempels van de rode bloempjes op de foto’s terecht komen, vindt bevruchting plaats.

Imkers planten hazelaars aan omdat ze zo vroeg bloeien. De eerste actieve bijen kunnen dan pollen verzamelen.

Taal

Taalkundig is pollen een fenomeen op zich. Pollen is zowel enkelvoudig als meervoudig te gebruiken. ‘Het pollen’ is enkelvoud en ‘de pollen’ meervoud. Maar gelukkig doet niemand moeilijk als je ze door elkaar gebruikt. Maar ‘de pol’ heeft niks met pollen te maken. Deze enkelvoudige vorm  kennen we alleen in bijvoorbeeld. ‘graspol’.