Na sloop is bouw nieuwe Hoevenbrug gestart

0
De eerste palen voor de nieuwe Hoevenbrug staan (foto: vanLonden)

LOCHEM – De Hoevenbrug, die de afgelopen tijd ook de bijnaam Reudinkbrug, heeft gekregen, was eind vorige week geheel verdwenen. Vrijwel meteen daarna is de aannemer begonnen met de opbouw van een nieuw exemplaar. Als alles volgens plan verloopt, is de brug uiterlijk 5 augustus klaar. De gemeente waarschuwt daarbij dat er dan onderweg niks mag tegenzitten.

De bouw van de brug bestaat grofweg uit drie delen. Eerst worden stalen palen in de Berkel geplaatst. De eerste daarvan zijn inmiddels zichtbaar (foto). In de tweede fase worden zogeheten kespen geplaatst. Dit zijn betonnen dwarsliggers die op de palen rusten en die het gewicht van de opbouw verdelen. Daarna volgt het eveneens betonnen brugdek en tenslotte een stalen brugleuning.

Leuning

De leuning moet een blikvanger worden. De basiskleur is blauw, zoals in het wapen van de gemeente Lochem. Deze kleur geeft ook de kleur van de lucht en het water weer. In het ontwerp staat verbinding centraal. Bijvoorbeeld de verbinding tussen platteland en stad. Wat meteen ook een actueel thema is voor de tijd waarin de brug wordt gebouwd. Dit wordt met speelse lijnen vormgegeven. In de afbeelding is het landschappelijke deel zichtbaar. Inwoners hebben in de ontwerpfase meegedacht.

lees verder onder de afbeelding…

Impressie van een deel van de leuning die de nieuwe Hoevenbrug gaat sieren (bron: gemeente Lochem)

Voordat de brug werd gesloopt waren de nutsbedrijven lang in de weer met het verleggen van kabels en leidingen. Die hingen onder de oude brug maar zijn nu onder de Berkel door gelegd. Het onder meer om water-, elektriciteits- en dataleidingen. De sloop en wederopbouw van de brug is begroot op 2.365.000 euro.

Klachten

De langdurige afsluiting van de brug over de Berkel zorgt ondertussen voor klachten van binnenstadondernemers. Zijn klagen over omzetverlies door slechtere bereikbaarheid. Sommige ondernemers worden dubbel getroffen omdat het parkeren op de Markt grotendeels aan banden is gelegd. Tot nu toe lukt het overigens niet om parkeren buiten de daarvoor bestemde vakken te bestrijden en handhaving lijkt nog geen prioriteit te hebben. De gemeente wil volgende week reageren op de klachten van ondernemers.

einde tekst…

Eind vorige week was de oude brug geheel verdwenen. Wat restte waren ‘stratenmakers op zee’ (foto: vanLonden)